Vladimíra Dvořáková: Návrat Adama Vojtěcha? Lidé se smějí. Je to ale smutný smích. Je to Kocourkov

31. květen 2021

Staronový ministr zdravotnictví je už pátým mužem na tomto postu za necelý rok a půl. „Jeho výhoda je, že ten resort zná,“ hodnotí politoložka.

„Bylo zajímavé sledovat, jak se různí lidé dozvídali o návratu Adama Vojtěcha na ministerstvo zdravotnictví. Všichni, kteří tu zprávu slyšeli poprvé, se začali smát,“ popisuje v pořadu Jak to vidí... politoložka Vladimíra Dvořáková.

„To byla neuvěřitelná reakce lidí. A byl to trošku smutný smích. Rusové kdysi říkali smích skrze slzy. Už to připomínalo Kocourkov. Hovořilo se o zacyklování celého procesu,“ říká host Zity Senkové na Dvojce.

Pátý muž za rok a půl

Ministrem zdravotnictví se Adam Vojtěch stal poprvé v prosinci 2017 v první Babišově vládě. Stejnou funkci získal i ve druhém Babišově kabinetu v červnu 2018. Na post ale rezignoval v září 2020 s vysvětlením, že ho řízení resortu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo.

Vojtěcha tehdy ve funkci nahradil epidemiolog Roman Prymula, kterého ale po 38 dnech vystřídal dětský hematolog Jan Blatný. Další ministr Petr Arenberger byl do úřadu uveden už po půl roce. Ale i Arenberger na ministerstvu vydržel jen 49 dní.

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch

Vystudoval práva a mediální studia. Upozornil na sebe ale jako zpěvák a hudební skladatel. Má za sebou koncerty v dětských pěveckých sborech, dětské muzikály, natočil a vydal vlastní album. Účastnil se také soutěže SuperStar, kde dostal přezdívku Ken. Začínal jako právník v Mafře, později si ho Andrej Babiš vzal na ministerstvo financí a udělal z něj svého poradce pro oblast zdravotnictví. Byl členem představenstva hotelu Thermal v Karlových Varech a členem správní rady VZP. V mezidobí, kdy krátce odešel z vlády, byl členem představenstva Krajské zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji.

Vojtěchova výhoda

„Výhoda pana Vojtěcha je, že ten resort zná. To je nesmírně důležité v téhle situaci. V pandemické situaci, kdy se muselo mnoho věcí řešit a pořád je nutné mnoho věcí řešit, je vždycky komplikující faktor, když se nový ministr teprve seznamuje s resortem, s lidmi a podobně.“

I vzhledem k nadcházejícím volbám, kdy není mnoho času, aby se nový ministr rozkoukal. „A aby se čekalo, jestli u něj nebude nějaký skandál nebo něco takového,“ uzavírá se smutným smíchem Vladimíra Dvořáková z Masarykova ústavu vyšších studií při ČVUT.

Další témata rozhovoru: návrat k normálnímu životu; návrat Adama Vojtěcha na ministerstvo zdravotnictví; volební kampaň; zákon o státní službě; ženy v politice; kauza Dominika Feriho.

Spustit audio

Související