Vladimíra Dvořáková: Mrzí mne, že pan prezident důvody jmenování předsedy Nejvyššího soudu neřekl

25. květen 2020

Prezident Miloš Zeman jmenoval minulý týden předsedou Nejvyššího soudu dosavadního šéfa senátu trestního kolegia soudu Petra Angyalossyho. Důvody jmenování ale nezazněly. 

„Petr Angyalossy nebyl spjat se žádným skandálem. Ale bylo dost překvapivé, že nebyl mezi soudci nebo u veřejnosti z hlediska postojů známý,“ upozorňuje v pořadu Jak to vidí... politoložka Vladimíra Dvořáková.

Čtěte také

„Říkat důvody prezident samozřejmě nemusí. Ale je to taková, řekněme, úcta k veřejnosti,“ Prezident by podle Dvořákové svou volbu nového předsedy mohl zdůvodnit třeba tím, že si Angyalossyho váží nebo protože je Angyalossy schopný.

Petr Angyalossy post obsadil tři měsíce poté, co ho kvůli jmenování ústavním soudcem opustil Pavel Šámal. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka nechtěl prezident zveřejňovat jména zvažovaných kandidátů, aby zabránil snahám o jejich veřejnou dehonestaci.

Nepříjemné grilování

„Soudy jsou nesmírně důležité z hlediska udržení nezávislosti soudnictví a bývá zvykem, že když jde někdo do funkce, projde jakýmsi grilováním,“ míní politoložka. Veřejnost tak prý dostane šanci se s kandidátem seznámit.

„Je to vždy otázka, do jaké míry jméno utajovat. Ono to pak zase vyvolává jiné otazníky.“ Jméno kandidáta na předsedu Nejvyššího soudu mohlo zaznít dříve anebo měly být zmíněny hlavní důvody výběru, zopakovala Dvořáková.

Etika především

Nový předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy podle svých slov nechystá reorganizaci soudu a na svého předchůdce chce navázat. Za jednu z prvních priorit považuje dokončení práce na etickém kodexu, který by akceptovali všichni soudci.

Nejvyšší soud České republiky v Brně

„Osobně považuji etický kodex za velmi důležitou věc,“ zmiňuje Dvořáková. „Není to něco, co nahrazuje právo nebo eliminuje kárné senáty. Ale dává limity, že toto už se nedělá.“ Na všechno totiž podle ní nelze dát paragrafy.

Kodex by mohl pomoct i veřejnosti v lepší orientaci, co je a není přijatelné. V současnosti má etický kodex pouze Soudcovská unie a v té je podle Dvořákové přibližně třetina soudců.

Další témata rozhovoru: priority slovenského kabinetu; souboj o lídra slovenského opozičního Smeru; odložené polské prezidentské volby.

Spustit audio

Související