Víte, že perineální kýla může způsobit smrt zvířete?

7. duben 2015

Má váš pes kýlu? Jak to poznáte a jak se léčí? Podle veterináře Michala Beneše z nemocnice AA-Vet je onemocnění hodně časté a chovatelé ho podceňují.

Obecně je kýla výhřezem orgánů, tedy odněkud někam. U perineální kýly neboli hrázkové, dochází k výhřezu přes pánevní bránici. A jak to u kýly bývá, může dělat problémy, ale taky nemusí. To mají lidé se svými čtyřnohými společníky hodně podobné.

Problém začíná, pokud se nějaký orgán uskřine, tedy zaškrtí, a může začít odumírat. Nejvíce ohrožená jsou nekastrovaná a starší zvířata. Stává se hlavně psům, ale mimořádně i kočkám. A výjimečná bývá kýla i u fen.

Často probíhá bez povšimnutí chovatele

Vzniká souhrou několika mechanismů, málokdy za ní stojí jen jedna příčina. „Vzniká dlouhodobým tlakem na bránici, nemocnou prostatou a hormony. Psi navíc mají i anatomickou predispozici,“ vysvětluje Beneš.

Čtěte také

Chovatelé si vyhřezlou kýlu pletou s onemocněním análních žlázek. „Často obtíže zvířete přehlížejí a najednou je to velmi akutní.“

Jak kýlu poznáte?

Kýla se projevuje boulí u zadnice zvířete, může být na jedné, ale i na obou stranách. Poznáte ji tak, že zvíře má problémy s vyprazdňováním. „To je nejčastější projev. Vidět můžete ale taky otok, bolestivost. A pokud se objeví problémy s močením? V té chvíli už jde o akutní stav, který může skončit fatálně,“ varuje veterinář. To už je totiž zaškrcena prostata nebo močový měchýř.

Léčba

03356039.jpeg

Jediné správné řešení je chirurgické. „Existuje několik různých chirurgických postupů. U každého pacienta je nutné vybrat tu správnou. A mohou nastat i komplikace, někdy se operace musí opakovat.“

Léčbou první volby je přidávat do stravy laxativa. Ale hlavně je třeba předcházet chronickým a dlouhodobým zácpám.

Prevence

Je třeba myslet na to, co dáte zvířeti k žrádlu. Důležitá je strava s vysokým obsahem vlákniny a hodně vody. Musíte zabránit nadměrnému zahušťování stolice a střevo musí být správně stimulováno.

„Je opravdu hodně důležité nedělat dietní chyby. Pokud má pes kýlu, majitel to neřeší, a proti doporučení mu dá kosti, tak se na 99 % ucpe. A velmi akutní problém je na světě,“ dodává.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.