Víme, co jíme? III.
Opravdu víme, co jíme? Výrobci často přidávají do potravin barviva, aby nás nalákali na vzhled. Konzervanty, aby potraviny déle vydržely ve skladech a poté na pultech obchodů. Jsou to látky, bez kterých se potraviny tisíce let obešly.
Navíc se stalo módou provádět s potravinami i další podivnosti, jako například ozařovat je kvůli hubení škůdců. Máme se podobných experimentů s lidským zdravím bát?
Ve třetím díle miniseriálu o chutných a odpudivých, škodlivých a zdravých, zakázaných a povolených, chemických a přírodních potravinách hovoří profesorka Anna Strunecká, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Petr Cuhra a další odborníci.
Záznam tohoto dílu i starších dílů pořadu Kupředu do minulosti najdete v iRadiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.