Magdalena Dobromila. Nadčasové drama mezi stárnoucí matkou a úspěšnou dcerou

18. únor 2023

Poslechněte si komorní rozhlasovou hru, která představuje českou buditelku, známou díky slavné knize receptů, jako emancipovanou ženu a starostlivou matku. V titulní roli Simona Peková.

Osoby a obsazení: Magdalena Dobromila Rettigová (Simona Peková), Jindřiška Milina Rettigová, její dcera (Tereza Novotná), Josef Ondřej Liboslav Rettig, její syn (Jan Grundman), Eliška, její žačka (Magdaléna Tkačíková)
Napsala: Vendula Borůvková
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Michal Zelinka
Hudba: Mario Buzzi
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno: 2016

Původní rozhlasová hra Venduly Borůvkové byla napsána pro divu brněnských jevišť Simonu Pekovou. Přestože je z názvu patrné, že je hlavní postavou hry spisovatelka Magdalena Dobromila Rettigová, její kuchařské kariéře, se kterou je nejčastěji spojována, se hra věnuje nejméně. Drama spočívá v konfliktu stárnoucí národní buditelky a její úspěšné dcery Jindřišky Miliny, která se stala operní primadonou v Mnichově.

Inscenace vychází z herecky expresivního temperamentu Simony Pekové, kterému se postaví o generaci mladší, nadaní kolegové. Hudba byla komponována tak, že se historizující operní odkazy střídají s elektronickým ambientem a zvukovou koláží, jež lze s nadsázkou označit jako „kuchyňský industriál“.

Simona Peková byla za svůj výkon oceněna druhým místem v anketě Neviditelný herec 2017.

KUPUJTE NA RAIOTÉKA.CZ

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související