Carlo Goldoni: Treperendy. Hravá italská komedie o pomluvách a klepech s Jiřinou Jiráskovou a Martinem Štěpánkem

4. únor 2023

Co může způsobit obyčejný drb, pomluva nebo fáma, ukazuje rozverná situační komedie italského dramatika Carla Goldoniho. Napsal ji sice už v roce 1751, ale nenechte se mýlit – Treperendy jsou stále aktuální. Poslechněte si je na Dvojce s Jiřinou Jiráskovou, Martinem Štěpánkem a dalšími vynikajícími herci.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Osoby a obsazení: Pantalone (Josef Větrovec), Patron Toni (Vladimír Hlavatý), Checchina (Jaroslava Tvrzníková), Beppo (Martin Štěpánek), Beatrice (Jiřina Jirásková), Eleonora (Nina Jiránková), Lellio (Luděk Kopřiva), paní Sgualda (Ljuba Hermanová), paní Catte (Karolina Slunéčková), Anzoletta (Daniela Šrajerová), Ottavio (Miloš Nedbal), Musa (Oldřich Musil), Špagato (Jiří Lír), Arlecchino (Vladimír Krška), Mommolo (Jan Řeřicha), námořník (Karel Fořt) a hlas (Jaroslav Kepka)
Překlad: Jaroslav Pokorný
Zvuk: Jaroslava Eliášková
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Josef Melč
Natočeno: 1970

Jednoduchý příběh se odehrává během jediného dne v Benátkách a týká se připravované svatby Checchiny a jejího milého Beppa. Na světlo se ale dostane fakt, že nevěsta není vlastní dcerou otce, který ji vychoval. Treperendy začnou roztáčet kolotoč pomluv a klepů a málem tak chystanou svatbu překazí. Goldoniho komedie je vynikající příležitostí pro rozehrání gagů a humorných situací.

Další hry a četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.