Vděčnost je lepší než návštěva psychiatra, radí geolog Václav Cílek

13. únor 2020

Požáry v Austrálii, koronavirus, kobylky ve východní Africe... To dělá dojem tří ze sedmi egyptských ran, říká geolog Václav Cílek. Jsme na krizi připraveni?

„Náročné doby byly vždy. Ale jsme mnohem méně připraveni se s nimi vyrovnávat. Mladá generace to neumí, střední jede na doraz a nemá energii na nic jiného než na práci,“ uvažuje Václav Cílek. V pořadu Blízká setkání doporučuje zpomalit.

„V USA se dělal výzkum emocí, jako je naděje nebo vděčnost. Jedna skupina se babrala v sobě. Druhá dostala za úkol psát dopisy o vděčnosti lidem, kteří je obohatili. To vám za šest týdnů udělá pozitivní změny na mozku. Vděčnost je lepší než návštěva psychiatra.“

V kápézetce mám lžíci i pro manželku

Čtěte také

Na velkou krizi není možné se připravit. Cílek během vysílání zamířil ke svému baťůžku a návštěvníkům Radiocafé ukázal svoji KPZ, krabičku poslední záchrany. „Mám kapesní nůž, 2 baterky, 2 lžíce, jednu i pro ženu, nejmenší nářaďový nůž, režnou nit, jehlu, stanový kolík z titanu… Při krizi je dobré rozumět, co se děje, mít dobré kamarády a schopnost nadhledu.“

Co prozrazuje Barrandovská skála? Co se můžeme učit od indiánského kmene Navajo? O čem je kniha Ruka noci podaná? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , Václav Cílek , zk

Související