Václav Malý: Z Istanbulské úmluvy kritici vyčítají víc, než v ní je

2. listopad 2018

Proč Istanbulská úmluva vyvolala právě u nás tak rozporuplné reakce? Umíme diskutovat o problémech, které vyvolávají kontroverze?

Většinu z věcí, které obsahuje text Rady Evropy proti násilí nejen na ženách, už české zákony upravují. Jde o fyzické a psychické týrání, sexuální obtěžování, stalking, znásilnění nebo vynucené sňatky. Přesto se proti podpisu úmluvy českým parlamentem postavili někteří politici i představitelé církví s tím, že ohrožuje tradiční rodinu a staví muže a ženy proti sobě.

Bouře ve sklenici vody

„Nerozumím tomu, proč u nás úmluva vyvolala takový odpor. Vyčítá se z ní něco víc, než v ní je. Například že staví ženu proti muži,“ říká světící biskup pražský Václav Malý. „Postavení ženy v historii nebylo nejlepší a žena byla často muži podřízena, často musela vyhovovat jeho choutkám. Istanbulská úmluva je o prevenci a ochraně proti týrání, není tam žádný antagonismus.“

Kardinál Dominik Duka (vlevo), kněz Pert Piťha (uprostřed) a teolog Tomáš Halík.

Některé články úmluvy sice podle biskupa Malého vyvolávají otázky, jako třeba zavedení genderové výchovy do škol nebo možnost volby pohlaví, ale spíš než ostré odsouzení si její text zasluhuje otevřenou a věcnou diskuzi. Emotivní vyznění kritiky textu podle Václava Malého zbytečně vytváří nepřátelské tábory mezi obhájci a odpůrci úmluvy.

Neumíme otevřeně diskutovat

„Nemyslím, že se Istanbulská úmluva musí nutně ratifikovat, protože je tato problematika už dostatečně ošetřena naším zákonodárstvím, ale pokud k její ratifikaci dojde, náš právní řád se nezboří. A není to ani cesta k rozbití klasické rodiny nebo vztahu muže a ženy,“ dodává světící pražský biskup.

Za vyostřenými postoji je podle něj také nedostatečná schopnost naší společnosti vést otevřenou diskuzi. „Předpokladem dobrého dialogu je umění naslouchat. Nesmíme dát na pocity, jak druhý vypadá nebo jestli je nám zrovna sympatický nebo nesympatický. Neměli bychom druhému upírat právo na názor, ale hledat společnou cestu,“ zdůrazňuje Václav Malý.

Další témata rozhovoru: Jsou Dušičky ponurý svátek? Proč si vlastně připomínat zemřelé a modlit se za ně? Jaký je vlastně postoj současné církve k ženám? Co chybělo v oslavách 100. výročí vzniku republiky? Jakou hodnotu mají státní vyznamenání? A co odlišuje osobu od osobnosti? Jaký byl hlavní přínos papeže Jana Pavla II.?

autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související