Václav Malý: Komenského Labyrint čtu potřetí v životě, je to velmi inspirativní dílo

13. listopad 2020

S distanční výukou by Komenský nesouhlasil, říká s nadsázkou biskup Václav Malý na Dvojce. Zásady významného myslitele a filozofa považuje za stále aktuální.  

Čtěte také

15. listopadu uplyne 350 let od chvíle, kdy zemřel Jan Amos Komenský. Jak si jeho odkaz připomíná biskup Václav Malý? „Znovu si čtu Labyrint světa a ráj srdce, to je podstatné dílo,“ říká v úvodu rozhovoru v pořadu Jak to vidí... Přiznává, že Komenského stěžejní filozofické dílo čte potřetí v životě. „Je to inspirativní. Člověk v životě získává zkušenosti a dnes to dílo čtu jinak než v devatenácti letech, kdy jsem ho četl poprvé,“ vysvětluje. 

Komenského považuje za významnou postavu, kterou nelze přehlédnout. „Byl to nejen učenec, ale i člověk víry. Byl to poslední biskup Jednoty bratrské, což je církev, která měla významné místo v našich dějinách.“

Co by Komenský řekl o distanční výuce?

Václav Malý

„Děti teď kvůli epidemii nemohou chodit do školy. A my vidíme, jak jsou jeho zásady stále aktuální,“ vysvětluje biskup. Komenský je považován za zakladatele moderní pedagogiky, co by řekl o distanční výuce? „Rozhodně by nesouhlasil. A tím nechci shazovat opatření, která se týkají epidemie. Chápu jejich důležitost. Ale pro děti je důležitý kontakt,“ míní biskup.

Připomíná, že Komenský odsuzoval memorování. „Při vzdělávání je důležité otevřít obzor, nechat prostor pro otázky, trpělivě vést k vlastnímu úsudku. Vzdělání nelze převést do ekonomickému profitu,“ uzavírá téma biskup Malý.  

Další témata rozhovoru: co přináší nová encyklika papeže Františka; iniciativa na pomoc Bělorusku; jak vypadá duchovní služba v době pandemie.   

Spustit audio

Související