Václav Malý: Když slyším o katolické církvi, je to pouze o sexuálním zneužívání

1. březen 2019

Katolickou církví stále hýbou skandály kolem sexuálního zneužívání. Papež František na vatikánském summitu k tomuto problému slíbil, že církev nebude případy tajit a požene viníky k zodpovědnosti.

Někteří očekávali, že ze summitu vzejde nějaký dokument, kde budou přesná pravidla. Ale to opravdu není možné. Byli tam zástupci biskupských konferencí z celého světa a jejich kulturní podmínky jsou úplně jiné, například co se týká věku dospělosti,“ tvrdí v pořadu Jak to vidí Václav Malý, světící biskup pražský.

Církev nejsou jen skandály

Čtěte také,Vyléčit vážné rány.‘ Papež František nabádal k opatřením proti zneužívání mladistvých v církvi

Prohřešky podle něj musí řešit vždy místní biskupská konference s ohledem na místní právní řád. Problém je v tom, že je velmi těžké některá obvinění dokázat. „Třeba ve Spojených státech se teď řeší případy, které jsou několik desetiletí staré. A ptám se, proč se oběti neozvaly dříve. Nechci snižovat vážnost a odpornost celé záležitosti, ale někdy jde také o rady právníků, kteří slibují velký finanční zisk,“ dodává Václav Malý.

I vlivem těchto neprokázaných případů vzniká podle něj pokřivený obraz katolické církve. „Když slyším o katolické církvi, je to pouze o sexuálním zneužívání. Na nic jiného nejsem ani tázán. Jako by se skutečnost církve tímto vyčerpávala,“ stýská si pražský biskup.

V církvi je dobrá vůle

Moderátorku Zitu Senkovou proto zajímalo, jak by se v této situaci měla katolická církev zachovat. Zásadní roli by podle názoru Václava Malého měla hrát už prevence u aspirantů na kněžské svěcení, kteří by měli být dostatečně psychicky i fyzicky zralí. A v případě jakéhokoli podezření by se měl případ náležitě vyšetřit. Obviněný duchovní by přitom měl být postaven mimo službu, aby nevzniklo podezření, že chce církev opět něco přikrýt.

Zdá se mi, že v církvi je opravdu dobrá vůle většiny tyto záležitosti řešit, transparentně o nich mluvit a usilovat o prevenci,“ shrnuje na závěr Václav Malý.

Nestihli jste ráno ve vysílání? Pořad Jak to vidí... můžete slyšet znovu v repríze každý všední den ve 20:30.

Další témata rozhovoru: Proč je užitečné umět přijímat svoji vinu? Popeleční středou začne příští týden předvelikonoční půst. Proč bychom se měli postit? V čem je přelomový dokument o bratrství mezi katolíky a sunnitskými muslimy? Uplynulo 25 let od smrti Karla Kryla. Jaký byl?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.