Václav Čtvrtek: Loupežnické pohádky. Příběhy loupežníka Rumcajse z lesa Řáholce čte Vlastimil Brodský

18. duben 2022

Hajaja vám bude vyprávět osm pohádek na doboru noc, ve kterých Rumcajs se ženou Mankou a synkem Cipískem ve svém lesním panství bojují proti drakovi, obrovi rabijákovi, studánkovým vílám, ale i proti příkoří knížete pána.

Připravila: Eva Vondrová
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: 1994

Jak Rumcajs zbavil ševce šibenice

Loupežník Rumcajs jednou pokuřoval z fajfky a náhle ucítil, že se mu kroutí tabák. To je jasné znamení toho, že se něco děje! A taky že jo! Na vrchu Šibeňáku staví šibenici a jičínskému ševci se děje nějaké příkoří! Zachrání ho Rumcajs?

Jak Rumcajs sfoukl v drakovi

Jednou pradávno letěl přes les Řáholec drak. Klopýtnul pařátem o stromy a ztratil vejce. To se někam zakutálelo a nikdo jej už nikdy neviděl? Jenže z každého dračího vejce se za devět set devadesát devět let vylíhne drak! A ten čas přišel právě teď.

Jak si Rumcajs nechal poručit od babičky plušky

Hajaja vám bude vyprávět o tom, jak naštvaný kníže pán přirajtoval na radnici přímo na koni! Proč se zlobil? Kolikrát se musí otočit klíčem v královské kase? Jak pomůže Rumcajs smutnému sládkovi?

Jak Rumcajs vyspravil císařskou silnici

Loupežník Rumcajs zrovna trhal brusinky, když zaslechl, jak se na jičínské radnici hádá jičínský starosta s hradeckým starostou! Vyřeší Rumcajs jejich spor?

Jak se Rumcajs podruhé potkal s obrem rabijákem

Věděli jste, že když se sejdou dva obři, tak se na uvítanou vždycky potěžkávají? Zvednou se navzájem třeba dvanáct coulů vysoko! Co když je ale jeden obr příliš těžký?

Jak Rumcajse málem utancovaly víly

Se studánkou se děje něco divného! Když k ní jednoho rána přišel loupežník Rumcajs, uviděl, že studánka je nějaká stonavá: chvíli v ní vody přibývalo a pak zase ubývalo. Kdo jsou studánkové víly? Škodí studánce, nebo se o ni naopak starají?

Jak šel Rumcajs pro mašličkovou sponku

V lese Řáholci jednou foukal vítr tak silně, že Mance pořád padal vlas do čela! Nic naplat - Rumcajs musí jít do Jičína pro sponku. Čím ji ale zaplatí?

Jak Cipísek střelil pro sluníčkový prstýnek

Loupežník Rumcajs dal své ženě Mance zvláštní sluníčkový prstýnek, který se s východem slunce rozsvěcel a se západem opět zhasínal. Byl to důkaz lásky. A právě tento prsten se rozhodl ukrást kníže pán! Do lesa si však jít netroufl a vyslal za sebe kněžnu. Podaří se jí prsten uloupit? 

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.