Václav Čtvrtek. Autor slavného loupežníka Rumcajse

Narodil se 4. dubna 1911 jako Václav Cafourek, ale každé malé dítě ho zná jako Václava Čtvrtka. Za první světové války se s ním maminka přestěhovala do Jičína. Václav tu prožil krásné čtyři roky, na které nikdy nezapomněl. A jičínští jeho kult pilně rozvíjejí. Připomínají si tu i jeho slavný večerníček o loupežníku Rumcajsovi, Mance a Cipískovi. Polesí u Prachovských skal se jmenuje Řáholec a ve městě probíhá od roku 1991 festival Jičín – město pohádky.

Přestože Václav Čtvrtek rozdával svými příběhy jen radost, jeho vlastní život byl často neveselý. Na rakovinu zemřela jeho první i druhá žena a také syn Petr. On sám podlehl zákeřné nemoci v 65 letech.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Petr Kukal
Spustit audio

Související