Křemílek i Rumcajs slaví 110 let svého autora. Deset faktů, které vás na Václavu Čtvrtkovi překvapí

8. duben 2021

Řáholec, knížepán, jičínský vodník Česílko anebo Pohádky z mechu a kapradí. Václav Čtvrtek určitě napsal i vaše dětství. Hodně z jeho dospělého života se ale stále běžně neví.

1. Václav Čtvrtek je pseudonym

Vlastní jméno spisovatele, rozhlasového redaktora a autora pořadů pro děti bylo Václav Jan Maria Cafourek. Kromě nejpopulárnějšího Václava Čtvrtka ale používal i další pseudonymy jako Jan Neděle, Karel Poledne, Václav Málek nebo Huge Prattler.

2. Nedostudovaný právník a finanční úředník pohádkářem

Na přání rodičů začal Václav Čtvrtek studovat práva. Studium ale nedokončil a až do roku 1949, kdy nastoupil do Československého rozhlasu, působil v povolání pro budoucího pohádkáře hodně nepravděpodobném. Jako finanční úředník. Mezitím už ale psal a vydával. A s rozhlasem spolupracoval od roku 1946.

3. Autor pohádek debutoval parodií

První knížka Whitehorse a dítě s pihou mu vyšla v roce 1940 pod pseudonymem Huge Prattler. Šlo o parodii na tehdy módní „hradní“ příběhy z anglického prostředí. Až později začal publikovat v dětských časopisech Brouček, Sedmihlásek, Vlaštovička nebo Mateřídouška, Ohníček, Pionýr.

4. Rumcajs vznikl původně pro rozhlas

Předobraz loupežníka Rumcajse se úplně poprvé objevil v rozhlasovém vysílání už v roce 1946. Ve scénce, jejíž zvukový záznam se bohužel nedochoval, měl dokonce už tehdy i hospodyňku Manku. Podobně i další postavičky, které později proslavila televize, vznikly původně pro rozhlas.

5. Otec víly Amálky je i otcem rozhlasového skřítka Hajaji

Skřítek Hajaja, jak si ho v 60. letech představoval výtvarník Jiří Trnka

Stejně jako se Čtvrtek nesmazatelně zapsal do historie televizních Večerníčků, ovlivnil i ty rozhlasové. Seriál čtených Pohádek na dobrou noc, jak se Hajaja původně jmenoval, odstartoval 2. ledna 1961 právě Čtvrtkovým příběhem Jak Hajaja procitl.

Za více než šedesátiletou úspěšnou historií pořadu Hajaja stojí určitě i další Čtvrtkovy texty: seriály o pirátovi Kolískovi, vodníku Čepečkovi, o Hrompaci a Tancibůrkovi. Kromě takových monologických příběhů psal i pohádkové scénky. Křemílek s Vochomůrkou mají svůj původ právě tady.

6. Švec Kuba, který „zvedl vojnu pro červenou sukni“, má předobraz v autorově dětství

I jako účetní berního úřadu musel Čtvrtkův tatínek narukovat do první světové války. Maminka se s dětmi odstěhovala z Prahy ke svým rodičům. Když se pak tatínek z vojny vrátil, vyprávěl prý dětem večer co večer před ulehnutím „divuplný seriál o tom, jak český švec Kramflek šel světem a co tam zažil“.

7. Řáholec a pohádkový Jičín skutečně existoval

Pobyt u prarodičů během války měl na Čtvrtka patrně klíčový vliv. I později vzpomínal, jaký výborný vypravěč s velikou fantazií jeho dědeček byl a jak mu babička někdy večer vyprávěla lidové pohádky z podkrkonoší. Žili totiž v Jičíně.

8. Se Čtvrtkem můžete i do vesmíru

V roce 1959 vyšla Václavu Čtvrtkovi kniha Směr Vesmír – start! Bývá řazena do sci-fi literatury pro mládež, ale jde spíš o knihu populárně-naučnou. Autor v ní seznamuje malé čtenáře se základními poznatky o zemské přitažlivosti, o raketách, družicích a problémech letů do vesmíru.

9. Autor hesla o poručení větru, dešti

Komunistické heslo „Poručíme větru, dešti“ pochází z Písničky mladých budovatelů. Jejími autory jsou Václav Čtvrtek (text) a Alois Palouček (hudba). Celý konkrétní verš zní: „Poručíme větru, dešti, kdy má pršet a kdy vát.“

10. Napsal i operu

Václav Čtvrtek má na svém bohatém autorském kontě kromě pohádek, rozhlasových scének a příběhů pro mládež i prózy pro dospělé, loutkové hry, a dokonce i operní libreto. Jedná se o dětskou operu O Smolíčkovi s hudbou Karla Háby.

autor: rota
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.