Pohádky Václava Čtvrtka. Ty, které autor Rumcajse, Křemílka a Vochomůrky napsal pro Hajaju

4. duben 2021

Humorné příběhy, jejichž hlavními hrdiny jsou obyčejné děti, kterým se ale dějí neobyčejné věci. Vysíláme ke 110. výročí autorova narození v nastudování s Markem Ebenem.

Dramaturgie: Václava Ledvinková
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: 2001

Kaktus

Pejsek s kočkou si pořídili kaktus, protože jim nezbedná koza sežrala muškát, který měli za oknem. Jak se ale správně starat o takový kaktus? Jak často jej zalévat? A má být otočený na sever nebo na jih? To se dozvíte v pohádce.

Ticho

Věděly jste, děti, že v lese máte být potichu? Nekřičet, nahlas nezpívat a hlavně: zbytečně nedělat hluk! Lovec pan Laryš jednoho dne šel lesem a rozhodlse přerušit tajemné ticho tím, že jen tak vystřelil z pistole. Co když selesní ticho urazí a z lesa uteče? Kam půjde? Kde zavládne velké ticho?

Duha

Dneska vám skřítek Hajaja bude vyprávět pohádku o duze, která odjakživa dělá den hezčí. Vždy, když ji lidé vidí, tak se začnou usmívat a přestanou myslet na starosti, které je do té doby trápily. Kde se duha z naší pohádky schovává?A kam ji odvede holčička jménem Zuzanka?

O hloupém strašidle

Ve tmě, tmavé jako kožíšek černého kocoura, se jednou v noci narodilo strašidlo! A místo, aby začalo strašit v noci, kdy je tma tmoucí, počkalo do rána a začalo strašit za bílého dne! Proč se ho nikdo nebál? Jak to hloupé strašidlo nakonec vyřešilo?

Jak byla blecha nad sedláka Jambora

Pasáček Kuba jednou zachránil svého psa Juráška od kulhání a Jurášek se mu za to odvděčil malou blechou. Divíte se, proč zrovna blechou? Vždyť tohle byla blecha kouzelná a dokonce uměla mluvit! Jak Kubovi pomůže? Poslechněte si Hajaju!

O princezně, co se přechytračila

Už jste někdy, děti, slyšely o funkci ministra proti obrům? I když se v království žádný obr neukázal nejmíň padesát let, král přesto potřeboval někoho, kdo bude na bezpečí v celém království pilně dohlížet. Co se stalo, když jednoho dne obr doopravdy přišel? Jak se s ním ministr Honza vypořádá?

Pravda celkem pro kočku

Kočka Micka se rozhodla, že potřebuje podkovat své měkoučké tlapky. Zašla tedy za kovářem a slíbila mu sedmatřicet myší a on jí za to udělal bačkory z hromového železa. Od té doby vždy, když udělala krok, bouchlo to jako hrom. Proč tohle kočka Micka chtěla? Jak dlouho ji tohle bude bavit?

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Spustit audio

Související