V horolezectví jsem amatér, říká matematička Štěrbová. Vylezla na dvě osmitisícovky

27. červen 2019

Dina Štěrbová je matematička. Do horolezectví se zamilovala ve čtrnácti. Zdolala hory zvučných jmen – Čo Oju, Gašenbrun, Nošak. Teď se věnuje humanitárním projektům.

Dina Štěrbová přednášela 35 let matematiku na Palackého univerzitě. „Člověk by neměl dělat horolezectví za účelem výdělku, v horolezectví jsem amatér,“ říká žena, která vylezla na dvě osmitisícovky. „Lituji, že jsem vylezla jen dvě. Ale já se tam víckrát nedostala.“

Kamarádku tam postřelili

Dina Štěrbová

„Mohli jsme na Kavkaz a Pamir. Tam jsem lezla na sedmitisícovky. V roce 1977 jsme s kamarádkou jely na devizový příslib týden vlakem do Taškentu. Kamarádku tam dokonce postřelili. Já pak vylezla sama na Nošak za 11 dní,“ popisuje trable horolezectví za komunismu.

Nemocnice v Himálaji

Společně s Vítězslavem Dokoupilem se v roce 2005 podílela v Himálaji na vybudování nemocnice. „Náš úkol byl tam tu nemocnici dopravit. Věděli jsme ale, že když to tam jen dovezeme, budou tam za rok místo ní jaci. A tak to i provozujeme.“

Kdy šla naposledy na velkou túru? Proč chtěla původně studovat medicínu? Proč má v občance jméno Margita? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.