V civilu nemáte pravidla a mně to začíná vyhovovat, přiznává Robert Šlachta

23. červen 2020

Bývalý policista a ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu odešel do civilu. „Civil a svobodu si strašně užívám,“ prozradil v Blízkých setkáních.

Ve služebním poměru byl 30 let a pomaličku si zvyká na běžný civilní život. „Ve službě máte naplánovaný každý krok. Váš nadřízený musí o všem vědět a já už poslední roky hodně zlobil,“ přiznává Robert Šlachta.

„Neplnil některé pokyny nadřízených a dostal jsem se pod obrovský tlak. Bylo to velmi psychicky náročné. V civilu nemáte pravidla a mně to začíná vyhovovat,“ pochvaluje si host Dvojky v rozhovoru.

Se zbraní pod polštářem

V knize Třicet let pod přísahou popisuje psychicky náročnou práci policisty. „Prošel jsem zásahovou jednotkou. Střílel jsem mockrát,“ odpovídá na otázku Terezy Kostkové.

„Použít zbraň musíte vždy citlivě. Jednou vystřelíte a nejde to vrátit zpátky. Je to vteřina vašeho života, ze které se zodpovídáte měsíce. Musíte se naučit rozhodnout ihned. Nikdy nesmíte ublížit někomu, kdo se zbraní nemá nic společného. Zbraně mám rád, s jednou jsem spával pod polštářem. Mám z nich ale také respekt.“

Je přesvědčen o tom, že máme u nás mafii? Proč se rozhodl napsat knihu? A jak žije v civilu?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související