Užila jsem si práci za mikrofonem, komentuje herečka Bára Bočková roli rozhlasové moderátorky ve filmu Promlčeno

3. listopad 2023

Věnovala se moderní gymnastice, pak fyzioterapii a nakonec herectví. „Myslím, že pořád hledám smysl věcí. Proto se to tak mění, takže se vlastně může stát cokoli,“ připouští. Jaké pro ni bylo vrátit se na divadle do 90. let, do doby, kdy vyrůstala? Jak se stalo, že odehrála představení na kolečkovém křesle? Proč od fyzioterapie přešla na kraniosakrální dynamiku? A dala se ve čtyřech letech na gymnastiku vědomě?

Zahrála si v Případech 1. oddělení, v Zátopkovi a teď nejnověji ve filmu Promlčeno, který se točil v budově Českého rozhlasu. „Užila jsem si práci za mikrofonem,“ komentuje roli rozhlasové moderátorky.

Barbora Bočková

„Byl to první velký prostor, který jsem dostala díky Robertu Sedláčkovi. Měla jsem jen nočky, aby se to dalo do kupy s rozhlasovým provozem. Měla jsem tam špalky textu a bála se, jestli se to dokážu naučit,“ popisuje.

Protihráčem jí byl Karel Roden, se kterým se Bára Bočková ale ve filmu vůbec nepotkala. „Na premiéře jsme si konečně podali ruce. Přesto si nemyslím, že by mi to při natáčení komplikovalo autentičnost. Iluzi jsem podlehla dokonale.“  

„S představivostí jsem začala pracovat až na DAMU a bylo to pro mě náročné. Musela jsem si, asi jako každý, projít strachem z trapna. A i kdyby to trapné nebylo, sama sobě jsem největším kritikem,“ uzavírá Bára Bočková v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.