„Nejsem herečka, říkám, že se herectvím jen živím,“ směje se Ha Thanh Špetlíková

27. září 2023

Kvůli roli v seriálu Duch si obarvila vlasy na blond. „Včera mě viděla babička a tvrdila, že mi blond moc sluší,“ vypráví herečka vietnamského původu v Blízkých setkáních. Jaká byla její první herecká zkušenost? Dá se podle ní komedie doladit i bez diváka? Ve kterých divadlech ji můžeme vidět? Proč ji trápí životní prostředí a vztah člověka ke zvířatům? A bude v její nové kavárně hodně zeleně?

Ha Thanh Špetlíková

Byla kostýmní výtvarnicí. „V jednom seriálu jsem měla překládat, protože tam hráli Vietnamci, a pak mi nabídli kamerové zkoušky. Udělala jsem je a říkala si, že si vydělám peníze a propiju je s kamarády. A pak mi začaly chodit další a další nabídky. Neměla jsem žádné herecké ambice a bála se, že se uměním neuživím. Najednou jsem se ohlédla a zjistila, už to dělám 12 let. Nemám to sebevědomí, abych o sobě říkala, že jsem herečka. Říkám, že se herectvím jen živím,“ usmívá se.

V minulosti měla Ha Thanh Špetlíková několik pracovních aktivit, včetně kavárny. A pocit, že u jedné práce si odpočine od té druhé. Nevěděla, že se jedná o syndrom vyhoření. „Ale pak jsem zjistila, že neodpočívám. Byla jsem strašně unavená a došlo mi, že si sama sobě začínám škodit. Dostavoval se pocit, že ráno nevstanu z postele a při pohledu do diáře se mi dělalo špatně. Neměla jsem chuť do života. Na druhou stranu jsem ráda, že se mi to stalo tak brzy, a dnes už vím, kde mám to svoje dno a kam už se nikdy nechci dostat,“ uzavírá Ha Thanh Špetlíková.

Ha Thanh Špetlíková
autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související