Moje postava v novém filmu Úsvit? Tak to je opravdu strašná čůza, tvrdí herečka Martha Issová

12. říjen 2023

„Nemám problém s tím, že bych nevěděla, kde je hranice mezi skutečností a hrou. Ale zároveň si myslím, že postavy přicházejí a taky s hercem zůstávají,“ přemítá herečka. Co si odnesla ze setkání s Danou Zátopkovou? Jak jí šel hod oštěpem a kdo ji na film Zátopek připravoval? Trénuje dál? Jaký má vztah ke koním? A co nového přinese spolupráce s režisérkou Alicí Nellis?

Co by jí v životě mělo zůstat z nejnovější role v detektivním dramatu z první republiky s názvem Úsvit? „Když si ji představím, je to strašná čůza. Doufám, že se mnou nezůstane a odejde,“ směje se.

Martha Issová

Trvá ale na tom, že negativní roli musí herec pochopit a přijmout. „Když hraješ někoho, s kým nesouhlasíš, tak to nefunguje dobře. Mám nejraději, když si do postavy vlezu tak, že bych byla schopná za ni jednat. To mi při hraní dává velkou svobodu. Takže rozumím tomu, proč je taková čůza.“

„Jsem úplně fascinovaná tím, co v sobě člověk objevuje a nepřestávám zírat na to, co je to za kouzlo. Sama někdy nejsem schopná dohlédnout, kam mě role zavede,“ přemýšlí herečka. „Je to magické a v poslední době si velmi silně uvědomuji, jak jsem šťastná, že můžu dělat tuto práci. Cítím vděk a radost,“ uzavírá Martha Issová v Radiocafé Vinohradská 12.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související