Úžasné životy: Cestovatel Jiří Hanzelka podle moderátora Petra Horkého

27. červen 2021

„Jiří Hanzelka mě kromě lásky k cestování inspiroval k tomu, jak by člověk mohl přemýšlet o tom, co na světě uvidí,“ vzpomíná polárník a režisér Petr Horký.

Jiří Hanzelka se proslavil spolu s Miroslavem Zikmundem po druhé světové válce cestou kolem světa ve voze Tatra 87. Byl spoluautorem šesti a půl milionu prodaných knih, čtyř celovečerních filmů a spolutvůrce fenoménu H+Z přežívajícího dodnes.

Cesta kolem světa

Touha po dobrodružství sahá podle Petra Horkého už do Hanzelkova dětství, kdy se kvůli tatínkově práci rodina často stěhovala. Osudové však bylo setkání s Miroslavem Zikmundem na vysoké obchodní škole, které po válce v roce 1947 vyústilo v první zahraniční cestu do Afriky a Jižní Ameriky. „Mladí komerční inženýři nevyráželi poznat svět, ale vydávali se na cestu jako byznysmeni. Proto je na spoustě fotek Jiří Hanzelka oděný v bílé košili a ve vyžehleném obleku,“ vypráví Petr Horký o původním záměru cesty tehdy ještě neznámé dvojice.

Na druhou výpravu v letech 1959 – 1964 po Asii a Oceánii se vydali už s doprovodem. V době normalizace se stal Jiří Hanzelka zakázanou osobností a pracoval na Petřínských sadech v Praze.

Celoživotní přátelství

„Ukažte mi dva chlapy, kteří šedesát let zůstanou přáteli a nerozdělí je ženská, prachy, děti. To je něco, co nás všechny fascinuje a toužíme, abychom toho byli schopni,“ poukazuje Petr Horký na největší společné dílo dvou zcela odlišných charakterů Zikmunda a Hanzelky. Současně dodává, že se sláva i dlouhé roky odloučení od rodiny podepsaly na Hanzelkově soukromém životě.

Podle Petra Horkého byl Jiří Hanzelka nejen cestovatel a spisovatel, ale také velký filozof a jeho vzkaz platný i pro dnešní dobu zní: „Ta největší věc na cestování spočívá v tom, že poznáváme sebe. Je jedno jak podrobná je mapa světa, skrze cestování my poznáváme, kde je naše místo, kam patříme, kým my jsme.“

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio

Související