Už brzy nás čeká jarní vlání. Víte, co to je? Poslechněte si Omeletky Haliny Pawlowské
Když nasajete vzduch a přimhouříte oči proti slunci, začíná vás zmáhat jarní vlání? Nevíte, co to je? To je takový ten chvějivý pocit, že na vás něco příjemného čeká.
„Je to doba, kdy ženy i muži při pohledu do zrcadla hořekují, co s nimi zima provedla. Jarní vlání se zmocňuje i dětí, které se potřebují vyprostit z protivných punčocháčů. Těším se, jak na jaře začne všechno zelenat, pučet a jásat. Zelená jsem po zimě dost i já, napučená jsem taky a dá mi asi dost zabrat, abych jásala, ale budu jásat!“
Jitka Zelenková: Jak přežít listopad?
„Nejkritičtějším měsícem je pro mě listopad, smutný, šedý, studený. Prosinec, kdy bývaly vánoční koncerty, uteče rychle. V lednu se těším, že se vydám na běžky a jak trochu vysvitne sluníčko, už začínám cítit jaro. Mám zvláštní druh energie a radosti,“ přibližuje své pocity zpěvačka Jitka Zelenková.
„Jsem posedlá opalováním, v březnu už mám obličej do bronzova a mým nejmilejším jarním měsícem je květen. V tento měsíc bych nejraději natočila všechna alba, odehrála všechny koncerty, zamilovala se, nafotila fotky, pořádala oslavy. Já bych chtěla květen celý rok. Červen je taky fajn, ale pak přijdou prázdniny a začne se to zase lámat. Poraďte, jak přežít listopad.“
Dobré jídlo do jarního vlání
Dnes Halina Pawlowská nabízí jarní jídlo, tagliatelle s cuketou a cherry rajčaty. Radí podávat se salátem z baby česneku, s medovou zálivkou a feta sýrem. „Je to moc dobrá kombinace a po jídle máte skvělý pocit. Aneb: Když se tě zmocní jarní vlání, hlavně ať je jídlo k mání!“
Halina Pawlowská přečte i svoji povídku Hubená hvězdička na nebi vysokém, dopis Věry Čílové a povídku Soni Tomanové Pro dobrotu na žebrotu. Uslyšíte i filmové tipy od Václava Šandy.
Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.
Související
-
Jarní byliny dřív nahrazovaly zeleninu. Nejlepší jsou zastudena, radí autorka knihy Domácí špajzka
Možná si myslíte, že máte na zahradě plevel. Ale může to být právě rašící jedlá zelená rostlina. Dobře se v nich vyzná Kamila Procházková.
-
První jarní bylinky
Host: doc. Ing. Pavel Klouček, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze. Moderuje Tereza Stýblová.
-
O změnách, barvě vlasů i ořechovém dortu. Omeletky Haliny Pawlowské
Momentálně žijeme v zajetí změn, proto i Omeletky na Dvojce jsou naplněné změnami. A na závěr bude Halina Pawlowská servírovat ořechový dort.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.