Ulrika. Dramatizace osudové lásky stárnoucího Goetha k mladičké dívce

19. březen 2022

Mladičká Ulrika inspirovala 74letého Goetha k napsání Elegie z Mariánských Lázní, která patří k vrcholům jeho lyrické tvorby. Láska básníka k půvabné dívce se tak stala legendou. Rozhlasová hra Zdeňky Psůtkové zachycuje právě tyto okamžiky a sleduje další osudy Ulriky i to, jak se během svého života s touto legendou vyrovnává. V titulní roli Petra Špalková. V dalších rolích Josef Somr, František Němec nebo David Novotný.

Osoby a obsazení: Ulrika (Petra Špalková), Žaneta (Hana Ševčíková), Amálie (Jana Preissová), pí Bössig (Blanka Bohdanová), Klebersberg (František Němec), Dr. Karas (Igor Chmela), von Holzbach (David Novotný), arcivévoda (Josef Somr), hlas (Milan Bouška) a hlasatel (Jan Hyhlík)
Napsala: Zdeňka Psůtková
Dramaturgie: Jana Weberová
Zvuk: Jiří Fuhrman
Zvuková spolupráce: Jana Fišerová a Josef Plechatý
Hudba: Petr Mandel
Režie: Lída Engelová
Natočeno: v roce 2000
Produkce: Bohumila Andrejsková

Johann Wolfgang Goethe býval častým hostem v našich lázních, ať už to byly Karlovy Vary, Teplice nebo Mariánské Lázně. A právě během pobytu v Mariánských Lázních v roce 1821 potkal svou dávnou známou Amálii von Levetzow, která mu představila dceru Ulriku.

Po prvotním, téměř otcovském, okouzlení mladičkou dívkou se během dalších dvou letních pobytů v Čechách jeho vztah k Ulrice změnil natolik, že uvažoval o sňatku s ní.

Ulrika inspirovala téměř 74letého Goetha k napsání Elegie z Mariánských Lázní. Tato báseň patří k vrcholům jeho lyrické tvorby. Láska básníka k půvabné Ulrice se tak stala legendou.

Kupujte na Radioteka.cz

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související