Trpíte bolestmi hlavy, světloplachostí nebo citlivostí očí? Možná máte astigmatismus

11. říjen 2018

Astigmatismus patří mezi velmi časté dioptrické vady. V různé míře jím trpí většina populace, často aniž to tuší. K lékaři se ale poměrně pozdě dostávají i pacienti, kteří mají silnější formu této oční vady. Astigmatismus se totiž často projevuje nepřímo.

Vysokou formou astigmatismu trpí asi 20 % populace. Nejčastěji jej pacienti sami kompenzují tím, že přimhouří oči a vadu tím zredukují. Pokud to neudělají, roztahují se jim například písmena do stran. Mezi nepřímé příznaky patří citlivé oči, slzení, rozmlžování vidění a v horších případech i bolesti hlavy nebo šíje.

Ve vyšším věku se může vysoká forma astigmatismu objevit jako doprovodný jev u rozvíjejícího se šedého zákalu. Ovšem šedý zákal může mít i opačný efekt a může vést naopak ke krátkodobému zlepšení astigmatismu. Vše vyřeší až operace, po níž obvykle bývá pacient zcela bez jakýchkoli očních vad.

Nejlepším řešením je operace

„Astigmatismus si můžeme představit jako šišatost očí. Buď mají tvar mandle – jsou horizontálně oválné, nebo tvar vajíčka – jsou vertikálně oválné, anebo jsou trochu do šikma,“ přibližuje oftalmoložka Eva Jerhotová z Oční kliniky Duovize a vysvětluje, že tento typ oční vady se koriguje takzvanými cylindrickými čočkami.

Operace očí

 „Ty si můžeme představit jako válec-cylindr rozkrojený napůl, jehož vyklenutou stranu přidáme na brýle,“ dodává. „Na cylindrickou korekci je někdy obtížné si zvyknout. Pacient musí být poučen a začít brýle používat nejprve jen na statické věci a teprve později v nich začít běžně chodit. Dochází totiž k subjektivnímu vnímání prohnutých vertikálních linií. O něco lépe jsou přijímány kontaktní čočky.“

Podle Evy Jerhotové je ale nejlepším a definitivním řešením laserová operace očí. „Pacientům zvedneme vidění v maximálním dosahu třeba o dva řádky a oni jsou většinou nadšení,“ uzavírá oftalmoložka.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio

Související