Třídenní předjarní dieta pro lepší zdraví

23. únor 2012
Rada pro tento den

V předjaří naši předkové obvykle drželi půst. Bývala mu vyhrazena doba, kdy ve spížích zůstával jen omezený výběr potravin.

Ozdravný proces pro tělo
Podle kalendáře římskokatolické církve postní čas trvá od Popeleční středy do Velikonoc a je i příležitostí pro rozjímání před nejvýznamnějšími křesťanskými svátky. Lidé se v minulosti během půstu připravovali na nový hospodářský rok. Skromný jídelníček měl vedle praktického důvodu i zdravotní význam: Pomáhal tělu zbavit se škodlivin nashromážděných během zimy. Dlouhodobý půst v dnešní době není příliš rozšířeným zvykem a bez lékařského dohledu by se do něj raději neměl nikdo pouštět. Takřka nikomu ovšem neuškodí lehká odlehčovací kúra, která by měla trvat tři dny, ne však déle než týden.
Zcela zakázán je během těchto dní alkohol, nikotin, káva, černý čaj a sladkosti. Denně bychom měli vypít alespoň 3 litry tekutin v podobě čisté vody a neslazených bylinkových čajů, případně léčivých minerálních vod s nízkým obsahem sodíku, bez bublin, a naopak s vysokým obsahem hořčíku a vápníku. Na povzbuzení trávení je dobré ráno nalačno vypít sklenici teplé vody s citronovou šťávou, syrovátky nebo šťávy ze švestek či kysaného zelí.

Jídelníček může být pestrý
Při detoxikační kúře je dovolen příjem pevné potravy. Podle chuti si můžeme dopřát rýži, ovoce, tvaroh, vývary nebo ovocné či zeleninové šťávy. Z této nabídky si vybereme maximálně dvě potraviny, které pak budeme při detoxu konzumovat. Vyzkoušet můžeme i osvědčené „monotematické“ varianty. Například jíme třikrát denně až 150 g netučného tvarohu s ovocem, bylinkami nebo kořením, bez soli a cukru. Konzumace tvarohu má za následek nejen odvodnění, ale i pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru.

Další informace o zdraví prospěšných detoxikačních dietách najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio