Třetí Český lev pro Petru Špalkovou: Zvedla jsem ruku nad hlavu a zařvala. Poprvé v životě

10. březen 2021

Herečka má doma od soboty další filmovou cenu za roli ve filmu Krajina ve stínu. Na slavnostním udílení ale nebyla. Proč? Prozradila Adéle Gondíkové v Blízkých setkáních.

„Měla jsem práci v Brně. Ale byla jsem ráda, už nejsem ve věku ani situaci, kdy by mě bavilo dotočit, nechat se odvézt, nalíčit, skočit do šatů, přebrat cenu nebo nepřebrat, řítit se zpátky, spát pár hodin a zase jít pracovat. To jsem nechtěla,“ vysvětlila.

Poděkování za případnou cenu natočila před vyhlášením v hotelovém pokoji. „Nebyla tam bohužel možnost nějakého on-line přenosu, aby na člověku byla vidět radost, ale když vyhlásili moje jméno, tak jsem zvedla ruku nad hlavu a zařvala, což jsem si mohla vlastně dovolit poprvé v životě. Protože v róbě v Rudolfinu to člověk udělat nemůže. Ale v tu chvíli jsem se mohla radovat jako na fotbale,“ přiznává Petra Špalková.

Není lev jako lev

Herečka ujišťuje, že radost z ocenění je pokaždé trochu jiná.  „Z toho prvního (za film Jako nikdy) jsem měla neskutečnou radost, protože to bylo za zásadní roli, za kterou jsem si stála. U Báby z ledu jsem byla až skoro v rozpacích, protože mi přišlo, že jsem měla malou roli. Teď, za Krajinu ve stínu, jsem moc ráda, je za tím obrovská a poctivá práce všech,“ uzavírá herečka.

Jak se oceňovaný film točil? Umí německy? Jak je na tom s hereckou profesí její malá dcerka Andělka? Kdy a jak začínala?

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související