Tomáš Zima: Kolem koronaviru panuje hysterie. Víc lidí zemře na obyčejnou chřipku

30. leden 2020

Svět obchází strašák nového koronaviru. Kromě Číny je hlášeno na sedm desítek potvrzených případů této infekce v 15 státech. Proč podle rektora Univerzity Karlovy nejde o smrtící virus?

 

„Šíření jakékoli infekční choroby je vážné a je potřeba k tomu přistupovat s chladnou hlavou. Současná panika a předhánění se různých institucí a organizací mi přijde jako hysterická reakce,“ říká Tomáš Zima v pořadu Jak to vidí... na Dvojce.

Zima poukazuje na to, že zatímco na koronavirus zemřelo zatím celosvětově ani ne 200 lidí, na běžnou chřipku v loňském roce jen v České republice zahynulo asi desetkrát tolik.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Nejde o smrtící virus

„Někde jsem četl, že jde o smrtící virus. Ale smrtící viry mají úmrtnost třeba 50 nebo 70 %. Jako ebola nebo MERS, který v roce 2012 na Arabském poloostrově zabila polovinu nakažených.“

Čínský koronavirus má úmrtnost zatím kolem 2 % a Zima ho tak přirovnává k silnější chřipce. K panice části veřejnosti podle něj přispívají nemalou měrou i média. „Jsme zaplaveni informacemi a média si příliš nevšímají pozitivních věcí.“

Strach z očkování je absurdní

V kontextu obav z koronaviru zaráží přístup některých lidí k očkování. Proočkovanost třeba proti běžné chřipce je v Česku velmi malá. Stejně tak se čím dál víc lidí obává vedlejších účinků vakcinace proti chorobám, které už Češi považovali prakticky za vymýcené.

„Na jedné straně se chceme chránit a hovoříme o epidemiích a pandemiích. Na druhé straně otevíráme Pandořinu skříňku, když někteří vedou extrémní boj proti očkování a infekční choroby u nás naopak stoupají. O tom se tolik nemluví a dává se větší prostor šarlatánům než odborníkům.“

Další témata rozhovoru: kybernetické hrozby; sdružené lékařské praxe; odškodnění za nežádoucí účinky očkování; nedostatek léků v lékárnách; maturita z matematiky.

Spustit audio

Související