Tomáš Zima: České školy jsou otevřené studentům všech národností. Zpráva o vyhozené ruské studentce je lež

27. duben 2022

Ruská propaganda zaútočila na Univerzitu Karlovu. Kde je pravda o vyloučené ruské studentce? Proč média úmyslně šíří strach? Jak se resort školství vypořádává s náporem ukrajinských žáků a studentů? Zamýšlí se emeritní rektor Univerzity Karlovy. V audiozáznamu ještě uslyšíte o významu vzdělání obecně nebo o důsledcích odlivu mozků z válečných oblastí. A připomíná se i osobnost generála Františka Moravce.

Ruská státní televize Russia Today nedávno informovala o studentce sociologie z Univerzity Karlovy, která měla být údajně kvůli rusofobii ze studií vyloučena. Server iRozhlas však po rozhovoru s fakultou sociálních věd zjistil, že žádná taková studentka neexistuje.

Čtěte také

„Je to typický fake news, lživá zpráva, odpovídá v pořadu Jak to vidí... emeritní rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Na univerzitě studují lidé z více než 100 zemí světa. Univerzita Karlova a i jiné české vysoké školy jsou otevřené studentům všech národností.

V minulosti jsme například podporovali běloruské studenty, kteří utekli po volbách v Bělorusku. Vytváří se celá řada programů na podporu ukrajinských studentů. Jsou tady lidé i z jiných zemí, kde jim hrozí perzekuce. Takže jde bohužel o klasickou lživou zprávu.

Chybí mravní imperativ

Bohužel celá řada zpráv v elektronickém prostoru je neověřitelná a zavádějící. Často jde o polopravdy. A i záměr či profit lidí, kteří fake news vytvářejí, jsou často nejasné. V tomto případě jde ale podle Tomáše Zimy o jasnou snahu pomluvit Českou republiku a Univerzitu Karlovu v souvislosti se situací na Ukrajině.

„Bohužel je smutné, že médiím často chybí vnitřní mravní imperativ, který by jim bránil lidi strašit a vyvolávat paniku. Ve zprávách velmi často vidíte jenom lidské neštěstí a utrpení. Upřímně nevím, jaký přínos pro občany České republiky má informování o dopravní nehodě v Kolumbii. Média by měla přinášet i něco pozitivního.“

Integrace pokračuje

Třeba to, že i když je konflikt na Ukrajině svým způsobem zátěžovým testem fungování našich systémů a struktur, nápor ukrajinských uprchlíků zvládají resorty zatím dobře.

Čtěte také

„Nacházíme se teď v akutní fázi. Ale řekl bych, že jak resort školství, tak resort zdravotnictví se s náporem ukrajinských studentů a pacientů vypořádávají velmi dobře. Děti jsou integrovány do tříd a škol, probíhá řada programů, vznikl nadační fond Děti Ukrajiny, který poskytuje i psychologickou podporu a výuku češtiny.“

Nedostatek lékařů a kvalifikovaných učitelů byl nicméně v České republice problém i před vypuknutím války na Ukrajině. Tomáš Zima je ale přesvědčen, že jistým řešením by bylo postupné začlenění a využití lékařů a učitelů z Ukrajiny. Je třeba samozřejmě hledět na splnění požadavků na regulované profese, ale na druhé straně nemusíme být ve všech situacích tolik dogmatičtí.“

Spustit audio

Související