Tomáš Kraus: S Netanjahuem by skončila jedna éra dějin Izraele

22. listopad 2019

Izraelský generální prokurátor obvinil premiéra Netanjahua z podvodu, zneužití důvěry a uplácení. Ten mluví o pokusu o svržení. Izrael se ocitl v povolebním patu, říká Kraus.

Benjamin Netanjahu s vojákem zraněným v průběhu operace

Po druhých volbách je v Izraeli momentálně zcela zablokovaný proces sestavování vlády. Země spěje ke třetím volbám. Jejich termín byl předběžně stanovený na začátek března 2020.

„Je pravděpodobné, že by i tyto volby dopadly velmi podobně. Takže obvinění, které bylo nyní vzneseno, možná jejich výsledek ovlivní,“ spekuluje v pořadu Jak to vidí Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí.

„Politika nejsou jen čistá fakta, ale také emoce. Velkou roli hrají i média a prezentace problémů, ať už jsou skutečné, nebo domnělé,“ poukazuje s tím, že to ostatně platí po celém světě.

Netanjahu jako symbol jedné éry

Co by znamenal případný odchod Benjamina Netanjahua z izraelské politické scény? „Byl by to konec jedné éry,“ shrnuje Kraus. „Ta se vyznačovala určitou stabilizací, přinesla nesporné úspěchy především v ekonomické sféře. Ale také zablokování mírového procesu, přestože míč je už dlouho na palestinské straně.“

Kdo vykročí z povolebního bludného kruhu?

„Současná situace v Izraeli je patová, nikdo nemá mandát rozhodnout,“ vysvětluje. „Ohledně zásadních vnitropolitických věcí panuje sice konsenzus. Ale jde o osobní rovinu. O to dohodnout se, kdo s kým.“

Čtěte také

„Gancův středově levicový blok dokonce uvažoval o tom, že by přibral do koalice arabské strany. Ale to je zase naprosto nepřijatelné pro středně pravicový proud, kde je právě premiér Netanjahu,“ pokračuje Kraus.

„Pravý střed zase spoléhá na podporu náboženských stran. To je zase nepřijatelné pro levicovou sféru, která dlouhodobě volá po zmírnění monopolu náboženských stran.“

Další témata rozhovoru: „stav nacistické nouze“ v Drážďanech; Stromy terezínských dětí; rozdělená společnost; technologie rozpoznávání obličejů v rukou Policie ČR.

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , and
Spustit audio

Související