Břetislav Tureček: Česká republika se vůči Izraeli chová šplhounsky

28. listopad 2018

Končí česká státní návštěva Izraele. Přesune se česká ambasáda do Jeruzaléma? A jsou česko-izraelské vztahy na skvělé úrovni, jak prohlašuje izraelský premiér Netanjahu?

Čtěte takéZeman s Netanjahuem otevřeli Český dům v Jeruzalémě. Izraelský premiér příští rok navštíví Prahu

„Zemí, které by si myslely, že je dobré mít ambasádu v Jeruzalémě, není na světě mnoho,“ říká blízkovýchodní analytik Břetislav Tureček. Česká republika se teď podle něj vůči Izraeli chová „šplhounsky“.

Česko se chová devótně

Jeruzalém

„Pro Izrael má mnohem větší význam Německo, které mu mimo jiné dodává i ponorky schopné nést jaderné zbraně, než Česká republika se svým takzvaným Českým domem,“ dodává s odkazem na to, že Český dům je vlastně jen pronajatým prostorem pod střechou velkého multifunkčního kulturního centra.

Česká republika se chová devótně a straní Izraeli bez ohledu na to, že je tu i druhá strana. Té se někdy dokonce i otevřeně vysmíváme, tvrdí Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu na Metropolitní univerzitě v Praze.

Nejlepší řešení pro Palestinu

Čtěte takéZeman v Knesetu podpořil přesun ambasády do Jeruzaléma. ‚Nejsem diktátor, bohužel,‘ podotkl

Prezident Zeman se během návštěvy Izraele připojil k takzvanému jednostátnímu řešení, kdy by Židé a Arabové obývali jeden velký stát, přičemž Židé by měli větší práva než Arabové. Tento koncept prosazuje i současný izraelský prezident Rivlin.

Naopak izraelská levice, Palestinci, ale třeba také Írán prosazují rovnoprávnost obou etnik v jednotné Palestině. To by ovšem znamenalo, že by Židé mohli v zemi o svoji politickou dominanci přijít. Z tohoto pohledu je podle Břetislava Turečka i pro Izrael nejlepší kompromisní dvoustátní řešení, které prosazuje dlouhodobě OSN nebo Evropská unie.

Další témata rozhovoru: Schyluje se v Izraeli k předčasným volbám? Co dělá z premiéra Netanjahua mistra politického přežití? Jaká politická témata momentálně v Izraeli nejvíce rezonují? Měli Češi podíl na umučení afghánského vojáka, který zastřelil kynologa Tomáše Procházku? Stovky Tunisanů protestují proti státní návštěvě saúdského prince Mohameda bin Salmána v zemi. Projeví se nějak protesty v ochladnutí vztahů obou zemí? A nepřehodnotí nakonec i USA svůj smířlivý vztah k Saúdské Arábii?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související