Tomáš Kraus: Pandemii a válku nejde srovnávat. Mrzí mě konspirační teorie namířené proti Izraeli

22. duben 2020

Ve stínu pandemie se odehrály vzpomínkové akce k 75. výročí osvobození několika koncentračních táborů. „Vše se odehrálo virtuálně,“ říká tajemník Federace židovských obcí.

„Nejvíc mě zasáhl způsob, který zvolili naši kolegové v Polsku. Nejvyšší polský vrchní rabín se modlil sám v místě, kde bývají velká shromáždění, a bylo to přenášené přes internet. To bylo velice emotivní,“ popisuje.

Virtuálně se v Praze uskutečnil tradiční pochod proti antisemitismu nazvaný Všichni jsme lidé. Přes internet se odehrála také řada vzpomínkových akcí v Izraeli, kde si připomněli mimo jiné Den holokaustu.

Obřad vysílala televize, řečníci mluvili ze svých domovů. Ceremoniál zažehnutí šesti pochodní přeživšími byl předtočený. Izraelský premiér Netanjahu při příležitosti piety odmítl srovnání současné krize s druhou světovou válkou. 

Antisemitismus na vlně pandemie

Sice můžete najít určité paralely v přísných restrikcích nebo psychologických aspektech, ale podstata byla samozřejmě úplně jiná, souhlasí Kraus. „Mrzí mě, že se objevují konspirační teorie. Připomíná mi to situaci během nástupu nacismu, kdy byla vina svalována na Židy.“

„Není to sice tak masivní, jako to bylo v Evropě ve 30. letech. Ale když to čtu, občas mi zatrne. Jsou to naprosté fantasmagorie, které viní Izrael, že koronavirus vyvinul. Bohužel si stále nacházejí cestu k lidem.“

Další témata rozhovoru: 75 let od osvobození koncentračních táborů; význam vzpomínek pamětníků; virtuální oslavy náboženských svátků v době karantény; srovnání opatření proti šíření covid-19 v ČR a Izraeli, politická situace v Izraeli.

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , and
Spustit audio

Související