Tomáš Kraus: Doufám, že tragédie z Halle lidi probudí. Antisemitismus je na vzestupu

11. říjen 2019

Motivem středečního útoku na synagogu v Halle byl pravicový extremismus. Může za to i rétorika protiuprchlické strany Alternativa pro Německo (AfD)? Vznáší se nad Evropou strašák neonacismu?

Čtěte také

Židovská komunita na to upozorňuje. Ale je pokaždé státními orgány uchlácholena, myslí si tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. Podle něj je alarmující situace i v dalších zemích západní Evropy.

Spolkové ministerstvo vnitra potvrdilo, že němečtí neonacisté se vyzbrojují. Policie při raziích mezi pravicovými extremisty objevila o 61 % více zbraní než v předchozím roce.

Antisemitská hrozba: neonacisté a islamisté

Pachatel, který se ve středu dobýval do synagogy během oslav svátku jom kipur, zavraždil náhodnou kolemjdoucí a prodavače ve stánku s rychlým občerstvením. Celý incident si navíc natáčel na video.

Na internetu taky zveřejnil manifest. Popírá v něm holocaust a uvedl, že chce zabít co nejvíce „nepřátel bílých“, hlavně Židů, ale taky muslimů a levicově zaměřených lidí.

Antisemitskou hrozbou v Evropě jsou kromě podobných příslušníků krajní pravice taky radikalizovaní islamisté, kteří jsou výrazně protiizraelsky zaměření a svůj postoj vztahují na Židy obecně.

Svůj podíl mají i extremistické strany

Předvolební kampaň Alernativy pro Německo (AfD)

Politickou spoluzodpovědnost za rozkvět antisemitsmu má podle Krause německá AfD. „Extremistické strany i jinde v západní Evropě se dušují, že nemají s antisemitismem nic společného, a dokonce jsou velkými podporovateli Izraele. Nemusíme chodit daleko, je to i u nás,“ naznačuje.

A přestože vrcholní představitelé těchto stran se antisemitským nálepkám brání, jejich členská základna k tomu jednoznačně směřuje. „Na demonstracích AfD se řečník velice vyhýbá jakémukoliv neonacistickému nebo jinému extremistickému slovníku, ale lidé na shromáždění hajlují,“ varuje Kraus.

Další témata rozhovoru: Německo 30 let po pádu berlínské zdi; projekt Komunikace 89; Nobelova cena za literaturu; reakce světa na tureckou invazi do Sýrie.

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , and
Spustit audio

Související