Tomáš Kraus: Den židovských památek zpřístupní Čechům i jinak nedostupné objekty

6. srpen 2021

Více než 50 židovských památek v Čechách, na Moravě a ve Slezsku tuto neděli 8. srpna 2021 zpřístupní čtvrtý ročník Dne židovských památek v České republice. Které objekty a místa mezi nimi najdete?

„Je to záměrně postaveno tak, aby se zpřístupnily objekty, které normálně běžně nejsou dostupné veřejnosti,“ slibuje v pořadu Jak to vidí... tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

„Ať už to jsou synagogy nebo hřbitovy, které jsou momentálně v rekonstrukci. To znamená, že pro veřejnost jsou skutečně uzavřeny. Tuto neděli bychom měli zpřístupnit právě i ty některé vzdálenější objekty. Bude to po celé republice,“ láká host Zity Senkové na Dvojce.

Největší lákadla

  • nově opravená synagoga v Polici u Jemnice
  • židovské hřbitovy v Prostějově, Opavě nebo České Lípě
  • komentovaná prohlídka hřbitova v Radeníně a památníku na hřbitově v Černovicích
  • doprovodný program spolu s koncertem v pacovské synagoze

Zdroj: Den židovských pomátek 2021

Finanční pomoc

„Slibujeme si od toho ještě jednu velice zásadní věc. Všichni žijeme v době, kdy doufáme, že skončila pandemie v té nejhorší vlně,“ popisuje Kraus. „Pandemie se nás dotkla taky ekonomicky. Ekonomika židovských obcí se totiž řídila podle turismu.“

„My jsme spoléhali na to, že náš zisk bude generován z turistického ruchu. A jak všichni velmi dobře víme, rok a půl jsme skoro neviděli žádné zahraniční turisty. Jsme ve stejné situaci jako Pražský hrad, pražské památky, Český Krumlov apod. Dostáváme se do poměrně nepříznivé ekonomické situace.“

„Doufáme, že se to nějakým způsobem zlomí. Víme, že to asi nenahradíme z domácích zdrojů, ale budeme velmi rádi, když se přijdou naši lidé podívat na naše památky,“ vybízí Kraus ještě jednou k návštěvě.

Noc synagog

U nás je několik iniciativ, které židovské památky veřejnosti zpřístupňují. „Naše muzeum se zapojuje i do Noci kostelů, která je ovšem v našem případě trochu problematická. Většinou totiž připadá na sobotu, takže u nás je to noc ze soboty na neděli. Ale vím, že mezi lidmi je to velice populární.“

Další témata rozhovoru: romský holokaust; Den židovských památek v České republice; restituce uměleckých předmětů; koloniální minulost Německa.

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , rota
Spustit audio

Související