Tomáš Holub: Koronavirus ukázal, jak povýšená církev byla

15. květen 2020

Kněz jako přítel na telefonu? Sociální distanc postihl všechny včetně církve. Jak se představitelé a věřící vyrovnali se ztrátou osobního kontaktu?

Čtěte také

Pandemie nového typu koronaviru dopadla i na církev. Zrušeny byly všechny bohoslužby a kostely uzavřeny. „Církev z počátku nevěděla, jak reagovat,“ přiznává v pořadu Jak to vidí plzeňský biskup Tomáš Holub.

Chodit do kostela není podstatné

„Zůstaly nám dvě základní roviny: být nablízku přes telefon nebo sociální sítě a modlit se za lidi.“ Kněží se tak snažili povzbudit lidi ve vnímání, že cílem není chodit do kostela, aby byl člověk nablízku bohu. Že zvyk chodit do kostela je pouhý prostředek, nikoli cíl.

Často to byl bolestný zápas. Uvědomit si, že chodit do kostela je prostředek k něčemu mnohem hlubšímu, co nabízí víra.“ Nemožnost stýkat se přesunula spostu aktivit na internet. Mohla by církev aplikovat něco ze současných trendů i do budoucna?

Přesune se církev na internet?

Modlitba přes telefon

Ukázalo se, že jsme jako církev sociální sítě házeli do jednoho pytle, říká biskup s pokorou. Situace ukázala, že tak pohrdaví a odmítaví vůči virtuálnímu světu, jako jsme byli doteď, být nemůžeme a nesmíme. V tomto ohledu jsme byli až příliš povýšení.

Modlitba přes telefon

Ukazuje se, že pro lidi osamělé nebo ty, kteří z různých důvodů nemohou přijít na setkání, může být i modlitba přes telefon velmi podstatná. Podle Holuba může jít o důležitý předstupeň setkání skutečných. A hlavně způsob, jak vytrhnout lidi ze samoty a z apatie.

Církev by teď měla mnohem více vnímat pozitiva virtuálního světa a měla by ocenit možnosti, které s sebou přináší.

Další témata rozhovoru: svatá Korona; živé odkazy druhé světové války; první slovanský papež Jan Pavel II.; kde hledat nové jistoty.

autor: Zita Senková
Spustit audio

Související