Tkáňové inženýrství umožní v budoucnu vyrábět nové orgány, myslí si vědkyně. Má to ale zádrhel

4. květen 2021

Ve světě prorazila s nanovlákny, která jsou pro vědu klíčová. „Zabývám se hlavně medicínou a tam vidím velký potenciál,“ usuzuje v Blízkých setkáních Markéta Klíčová. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

„V tkáňovém inženýrství si klademe za cíl vyrobit nové orgány v laboratoři, které by vyřešili dlouhatánský seznam čekatelů na orgán, kdy pacienti umírají, protože se na ně nedostane řada, protože dárců je omezené množství,“ vysvětluje.

Nanotechnologie jsou širokým oborem

„Pracuji v oblasti tkáňového inženýrství a poměrně často narážím na to, že potřebujete odborníky z oblasti medicíny, chemiky, buněčné biology, IT experty, atd. Každý obor má jinou terminologii a jinak se vyvíjí, takže je to občas trochu komplikované. Naučilo mě to hledat společnou komunikaci s leckým a vysvětlovat si pojmy srozumitelně. Naučilo mě to i pro normální život. Vážím si toho, že v tomto oboru můžu pracovat,“ ujistila mladá vědkyně.

Dvě strany jedné mince

Jsou tu ale i etické problémy.  „Problém je, že máte vyrábět nové orgány, které mohou nahrazovat, ale i zlepšovat funkci těch stávajících. Je otázka, jak daleko v tom můžete zajít,“ popisuje Markéta Klíčová.

Jak se dostala ke svému oboru? Má zkušenosti ze zahraničí? Pomůžou nanotechnologie dostat se do vesmíru?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související