Těstoviny s avokádem
Zní vám to dobrodružně? Ohrnujete nos? Po ochutnání receptu propadnete. Avokádo, je sice prostoupené tukem, ale zdaleka ne na úrovni bůčku. Na rozdíl od něj se doporučuje při redukčních dietách. Obsahuje hodně vlákniny.
Ingredience:
500 g linguin / špaget / těstovin dle vašeho výběru
4 zralá avokáda
2 citrony (šťáva + nastrouhaná kůra z jednoho citronu)
2 střední stroužky česneku
velká hrst bazalky nebo 1 lžíce pesta
2 lžíce olivového oleje
parmazán nebo eidam na strouhání
pepř
sůl
Příprava:
1. Dejte vařit špagety do osolené vody (můžete přidat trochu olivového oleje).
2. Vydlabejte mezitím avokáda, přihoďte česnek, (podle chuti), bazalku/pesto, nastrouhejte kůru z citronu, přidejte vymačkanou šťávu z obou citronů a olivový olej. Osolte a opepřete. Rozmixujte do hlaďounké pasty. Ochutnejte a dochuťte podle potřeby.
3. Slijte špagety, promíchejte s avokádovou pastou, posypte parmazánem nebo eidamem. Lze použít i nivu, ale opatrně, ať nepřijdete o původní aroma avokádové pasty. A můžete směle jíst.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.