Těšil jsem se, až Dana Zátopková ten film uvidí, lituje herec Václav Neužil

25. srpen 2021

Režisér David Ondříček mu věnoval 14 let. „Já půlku,“ svěřuje se Václav Neužil, představitel Emila Zátopka v novém snímku, který přichází do kin. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Martha Issová v něm ztvárnila Danu Zátopkovou a setkala se s ní. Na rozdíl od Václava Neužila.

„Já jsem se bál. Toho svého Emila jsem už nosil v sobě, už jsem s ním žil přes všechny knihy, vyprávění a dopisy. Bál jsem se, že se jí budu předvádět a chtít zalíbit.“

„Říkal jsem si, že to není důležité, ale strašně jsem se těšil na to, až ten film uvidí a já si s ní sednu u skleničky. Na to jsem se moc těšil. Věřím, že v tom filmu by uviděla i toho svého Emila a pro mě by to bylo nejvíc… Ale to už se nestane,“ uzavírá zklamaně.

Tvrdý trénink

Na roli se Václav Neužil připravoval pečlivě. „V roce 2015 jsem začal trénovat. Bál jsem se jít na rande s trenérem a trénoval už na to setkání s ním,“ směje se dnes herec.

„S Honzou Pernicou jsme pak trénovali rok a bylo to zásadní pro Emila i pro mě.“ A dnes? „Běhám dál, ale mám to jako doplněk k jiným sportům. Nemám to tak, že když si ráno v šest nejdu zaběhat, tak jsem nevrlý,“ ujišťuje v Blízkých setkáních.

Co všechno musel podstoupit, aby se Emilovi co nejvíc podobal? Divili se doma jeho proměně? Kolik kilogramů při běhání zhubl? Bylo něco, co ho na postavě Emila Zátopka překvapilo?  

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související