Své trápení a žal jsem měla svěřit do rukou odborníků. Zrcadlo Olgy Menzelové

13. leden 2022

Od smrti legendárního režiséra Jiřího Menzela uplynul už více než rok. Jeho žena Olga se ale stále vyrovnává s jeho odchodem, který probíhal v domácím prostředí. Jak těžké loučení bylo?

Autor dokumentu: Vedran Kovačevič
Vypráví: Olga Menzelová
Dramaturgie: Markéta Oddfish Nešlehová
Zvukový mistr: Jiří Benák
Premiéra: 13. 1. 2022

„Odcházení Jirky nebylo snadné. Byla to pro mne naprosto nová událost. A to, že jsem mu slíbila, že bude doma, je něco naprosto nepřenositelného, něco, co jsem dosud nezažila,“ líčí v otevřené zpovědi úspěšná producentka.

Jakkoli si tedy člověk myslí, že už emoce zvládla, probouzejí se zas a znovu. „Už je to rok, a já se s tím stále vyrovnávám,“ přiznává. S odstupem času proto připouští, že měla své trápení a žal svěřit do rukou specialistů.

Říct si včas o pomoc

„Pomoc psychoterapeuta jsem měla vyhledat daleko dříve, právě proto, že jde o velmi silný, bolestivý a niterný zážitek.“ Přestože se považuje za silného člověka, přiznává, že včasná pomoc odborníka by jí nejspíše pomohla překonat období, které přišlo teď.

„Dostala jsem se do stavu, kdy jsem cítila obrovskou vnitřní i vnější únavu. Člověk ale musí fungovat pro rodinu a děti a musí jít dál životem,“ popisuje Olga Menzelová v podcastu Zrcadlo.

Jaké bylo její dětství? Proč odešla brzy z domova a jak těžké bylo stavět se na vlastní nohy? V čem bude spočívat nový nadační projekt, jehož cílem bude pomoc veřejně známým osobnostem, které se v důchodovém věku potýkají s osamocením?

Zrcadlo poslouchejte každý čtvrtek od 18:05 na Dvojce. Všechny díly potom najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Spustit audio

Související