Studoval akupunkturu. „Ale nejsem ten, který by pacientům doporučoval alternativní léčbu,“ ujišťuje neurolog Martin Kovář

16. červen 2023

Co je na pomezí hlavy a duše? To zaujalo studenta neurologie natolik, že odjel na rok do Číny. „Učil jsem se tam akupunkturu. Ale co jsem nastoupil, tak ji nedělám,“ dodává primář neurologického oddělení Nemocnice Na Homolce. Co pozoruje na pacientech ještě před vyšetřením a v čem mu to pomáhá? Co je statisticky nejsmrtelnější nemoc, na co si dávat pozor a čemu předcházet? Jsme v medicíně na světové špičce? Co by si jako lékař nejvíc přál?

Znalost akupunktury pro něj byla po návratu do Evropy dokonce problémem. „Oba koncepty jsou úplně jiné a pro mě bylo obtížné přehodit zpátky výhybku na západní medicínu,“ vzpomíná Martin Kovář.

Martin Kovář

Měl jsem mylnou představu, že to jde udržet v hlavě, ale na to by musel být člověk génius, aby udržel východní i západní koncepty, které jdou občas v něčem i proti sobě,“ vysvětluje specialista.

Zkušenost s východní medicínou ho v profesním životě přesto poznamenala. „Pomáhá mi to k toleranci pacientů, kteří k tomu sami inklinují. Nejsem ten, který by pacientům doporučoval alternativní způsoby léčení, ale zůstal ve mně respekt. Když myslím, že se tím člověk neohrožuje, je to jeho volba a může to směřovat k tomu, že se bude cítit líp a nakonec mu to i pomůže,“ uzavírá Martin Kovář.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související