Kamarádům říkám nepříjemné věci i za cenu konfliktu, přiznává režisér Lumír Olšovský

1. květen 2024

„Jestli mě baví víc hrát, nebo režírovat? Je to úplně stejná práce. Pořád dělám divadlo a pořád je to kreativní,“ odpovídá. Jak a čím v umění začínal? Studuje rád? Co ho v poslední době oslovilo v zahraničí? Jaká ocenění získal? Kdo bude v Plzni zpívat hlavní postavu v Draculovi?

Lumír Olšovský

Je pro herce hodným režisérem? „Svými učiteli jsem byl veden k tomu, aby se herci cítili tzv. v bezpečí. Aby pak mohli být obdivovaní a oceňovaní. Takže i když si třeba pošramotím na chvíli přátelský vztah, tak i své nejbližší kamarády nutím, aby bylo po mém, protože já to vidím a já chci, aby byli dobří. Takže i za cenu konfliktu jim říkám nepříjemné věci.“

Na co by Lumír Olšovský pozval? „Teď aktuálně je to Oliver v Národním divadle moravskoslezském a u nás Kozí válka, jejíž derniéra se blíží.“ V Plzni se také chystá první mimopražské nastudování populárního muzikálu Dracula. „Bude úplně jiný. Lochotínský amfiteátr byl vyprodán za dva dny. Pouštěli jsme se do jiných risků, tak to zkusíme,“ uzavírá režisér Lumír Olšovský.   

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související