Jeviště si mě našlo a našel si mě i muzikál, vzpomíná zpěvák a režisér Jan Kříž

15. prosinec 2023

Je zpěvákem, režisérem a scénografem. „Původně jsem chtěl hrozně na jeviště. Vždycky jsem to tak cítil,“ vzpomíná v Blízkých setkáních. Co si máme představit pod pojmem barytenor? Co prozradil o režii muzikálu Biograf láska? Jak režíroval vlastní ženu? Bál se toho? Jak se dostal do Prahy? A chystá něco i jako sólový zpěvák? 

Protože jeho rodiče byli od divadla, zakázali mu jít na konzervatoř. „Chtěli, abych měl nějaké řemeslo, ke kterému by se dalo v případě neúspěchu vrátit.“ Protože ho bavilo výtvarné umění, dal se na scénografii.

„Ale to jeviště si mě našlo. A paradoxně si mě našel i muzikál, který jsem jako dítě neznal. Tím, že jsem tančil, táta byl z operního prostředí a máma dělala v činohře, tak si mě muzikál našel.“

Pak ale přišla možnost režie. „Nepřipadá mi divné pohybovat se mezi profesemi, protože pořád vyprávíme jeden a tentýž příběh. Jsme jeden tým, hrajeme všichni na jednu branku, ať jsme v útoku, v obraně… Jsou to jen řemeslné zákonitosti, ale pořád je to divadlo,“ uzavírá zpěvák, režisér a scénograf Jan Kříž.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související