Stres vyvolává nevědomou potřebu jíst, vysvětluje Kateřina Cajthamlová

19. říjen 2021

Co se děje s psychikou, když pociťujeme stres? A proč ho někteří řeší jídlem? Podle psychoterapeutky Kateřiny Cajthamlové záleží na naší psychice.

„Někteří lidé se stresem otužují, jiní se mu vyhýbají. Ti pak berou i drobnou nepohodu jako stres. Hlavním orgánem, který na stres reaguje, jsou naše nadledviny. Když se bojíme a cítíme se ohroženi, vylučuje se hormon kortizol. Pokud stres bereme jako výzvu a hněváme se, pak se zvyšuje adrenalin a připravujeme se na boj.“

Máme chuť na tučné i sladké

Proč jedni při stresu hubnou a jiní přibírají? „Když je stres akutní, a lidé mají tzv. stažený žaludek, jídlo omezují. Pak je chronický stres. Když se snažíme najít řešení, smíříme se se situací a uklidníme, nepotřebujeme to řešit jídlem. Pokud se však nastartují obranné nevědomé reakce, které mají za úkol získat čas a energii, tak jednou z cest je jídlo,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

„Pod vlivem adrenalinu jíme spíš tučnou stravu. Když jsme pod vlivem kortizolu, máme chuť na sladké. Ne nadarmo se říká 'obalovat si nervy tukem'. Mozek sice přestane vyrábět ty běsy, ale bohužel to brání nalezení vhodných řešení,“ dodává psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová.

Co dělat, když dítě ve stresu nemluví? Co dělat s kousáním nehtů?

Spustit audio

Související