Stanislav Peleška radí - 28.11.

28. listopad 2008
Stanislav Peleška radí

MALINÍKY A OSTRUŽINÍKY Do drobného ovoce jsou zařazeny hlavně rybízy, angrešty, maliníky, ostružiníky a jahodníky. Oblíbené maliníky a ostružiníky nejsou na pěstování příliš náročné.

Vyžadují však slunnou nebo "poloslunnou" polohu s dobrou kompostovou výživou bez vápnění. Vyhovuje jim mírně kyselejší půda s pH 5 až 6. Potřebují pravidelné zavlažování a kypření půdy. To by ale mělo být jen mělké, protože kořeny v orniční vrstvě země jsou téměř podpovrchové.
Maliníky jsou rostliny dvouletého cyklu. V prvním roce vyroste z kořenů dřevitý 1,5 m až 2 m vysoký výhon, který se v následujícím roce v horní části rozvětví, rozkvete a uzrají na něm maliny. Aby byly plody kvalitní, je třeba ještě před zimou, tedy ještě teď, odstřihnout horní měkkou část letošního výhonu. Zlepší se přezimování a vyzrávání ponechaného výhonu, což povede k lepšímu kvetení a dobrým plodům.
O nevyzrálou část se také doporučuje zkrátit příliš dlouhé, až několikametrové výhony ostružiníků. Ponecháme tak 3 až 4 metry kratšího dřevitějšího výhonu. Podpoříme tím jarní rozvětvení, kvetení a sklizeň dobrých ostružin.
Slabé a neduživé výhony v keřích vystřiháváme až u země.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.