Splnil prezident za sto dní v úřadu očekávání veřejnosti? Hrad se změnil, říká politolog Petr Just

19. červen 2023

Když se stal Petr Pavel 9. března prezidentem, byla očekávání veřejnosti poměrně velká. Pavel zveřejnil seznam osmi bodů, které chtěl během sto dní splnit. Podařilo se mu to? To je otázka pro politologa Petra Justa z Metropolitní univerzity Praha. Stal se spojovníkem mezi koalicí a opozicí? Jak se změnil Hrad? Vstoupil výroky o sledování ruské komunity na tenký led? Má nový ministr zemědělství předpoklad být politickým hráčem?

„Po těch sto dnech vidíme změnu v komunikace Hradu i prezidenta. Byl zvolen určitým výsekem voličů. Ale ten druhý není z pohledu stávajícího prezidenta opovrhován, urážen či zesměšňován. To je viditelná změna oproti minulému prezidentovi, kdy lidé, kteří měli jiné názory nebo nepatřili do jeho bubliny, byli terčem sarkastických a někdy i urážlivých poznámek,“ připomíná Petr Just.

Setkání koalice s opozicí může věci prospět

Prezident Pavel podle něho ví, že část veřejnosti na něj bude nahlížet jako na někoho, kdo není jejich prezidentem. Nevolili ho, neztotožňují se s ním, ale musí uznat, že z jeho strany necítí, že by jimi nějakým způsobem opovrhoval.

Petr Pavel chtěl být také spojovníkem mezi vládou a opozicí. „Už proběhla jedna schůzka. Hlavní kolbiště je Poslanecká sněmovna, kde bývají diskuze emotivně vyhrocené. Sednout si v klidu mimo reflektory a prodiskutovat věci mezi premiérem a šéfem nejsilnější opoziční strany, může věci prospět. V tomto bodě je to zatím zvládnuté, uvidíme, jak to bude pokračovat. Ta vůle musí být na všech stranách,“ zdůrazňuje Petr Just.

Výrokem o Rusech vstoupil na tenký led

Aktuálně rezonuje Pavlův výrok, že Západ by měl být obezřetný k Rusům žijícím na jeho území. Sledovat, co se v komunitě děje.

„V této věci možná poprvé vstoupil na tenký led. Je pravda, že tento výrok možná zbytečně popudil skupiny uvnitř ruské komunity, které nejsou zastánci putinovského smýšlení. To prvotní vyjádření nebylo příliš konkretizované a jasné, a tím pádem vyvolávalo kritické reakce. To dovysvětlování ukázalo, že si toho na Hradě jsou vědomi a zasazovali výrok do kontextu.“

Nový ministr může být politickým hráčem

Prezident Pavel se sejde s nově navrženým ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL). „Je pravda, že odstupující ministr neměl ve straně silnou pozici. Navrhli ho jako odborníka, nikoliv politika. Ale vládu tvoří především politici, kteří mají za úkol protlačit vládní politiku legislativním procesem. Ta politická síla je někdy mnohem důležitější, než odborná výbava,“ připomněl Petr Just.

„Z tohoto předpokladu má pan Výborný výhodu, že přichází z pozice předsedy poslaneckého klubu. Byl zodpovědný za to, aby pomáhal protlačovat vládní agendu v Poslanecké sněmovně. Ví, na koho se obrátit i na straně opozice, má předpoklad naplnit roli ministra coby politického hráče.“

autor: Zita Senková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.