Spisovatel Andrzej Sapkowski. Král východoevropské fantasy dobyl USA

Andrzej Sapkowski se 21. června 1948 v Lodži. Srdce polského textilního průmyslu zprvu předurčovalo profesní dráhu vášnivého čtenáře. Vystudoval zahraniční obchod a z výjezdů za železnou oponu se vracel s knižními novinkami. Tak objevil ve východním bloku neznámý žánr fantasy a v roce 1986 prorazil v soutěži sci-fi časopisu povídkou Zaklínač. Ve variaci na lidovou pohádku o ševci „drakobijci“ stvořil postavu mutanta s nadlidskými schopnostmi Geralta z Rivie, lovce příšer.

Příběhy populárního hrdiny postupně vydaly na sérii knih, námět byl zfilmován a vznikla podle něj počítačová hra, která první fantasy z východní Evropy proslavila v USA. Licenci na její vytvoření prodal Sapkowski neprozíravě za pakatel a s autory, svými fanoušky, se později soudil.

Po pádu komunismu se stal spisovatelem na plný úvazek. Věnoval se teorii svého oblíbeného žánru a jeho další možnosti prověřil v historické fantasy Husitská trilogie o slezském medikovi a mágovi-amatérovi Reinmarovi z Bělavy, z části situované do Čech. Tipy a podklady ho tehdy zásobovali čeští fanoušci. Nejde však o jen o znalosti historie a latinské citáty. Autorův styl vyniká zemitou filozofií a sžíravým humorem, čímž se odlišil od J. R. R. Tolkiena a dalších slavných jmen anglosaské fantasy.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Veronika Boušová
Spustit audio

Související