Tajemný Krysař odlákal se svojí píšťalou z města Hameln 130 dětí, které se ztratily beze stopy

Nejstarší původní německá legenda vypráví tragický příběh o tajemném Krysaři, kterému zadali konšelé města Hameln zakázku, aby zbavil město krys. Když však vyvedl z Hamelnu všechny krysy a utopil je v řece Vezeře, konšelům se nechtělo do placení a Krysaře podvedli. Ale ten se jim krutě pomstil – začal hrát na svoji píšťalu melodii, která očarovala 130 místních dětí. Jako v hypnotickém snu následovaly děti Krysaře až na úpatí hory Koppel, kde 26. 6. 1284 zmizely beze stopy. 

Tato podivná legenda zaráží svojí konkrétností. V kronice města a dokonce i ve skleněné mozaice v místním kostele z počátku 14. století se totiž dochovalo přesné datum, kdy mělo dojít k celé tragédii. Je tedy jisté, že tehdy došlo ke zlomové události, kterou si místní chtěli zapamatovat. Na druhou stranu se ale celá řada podstatných detailů natolik rozchází, že se ocitáme v říši čistých legend a bájí.

Existuje několik verzí legendy

Například existuje několik verzí tragického konce příběhu oblouzněných dětí – ta nejdrastičtější tvrdí, že Krysař utopil děti ve Vezeře, jiná zase říká, že Krysař děti vrátil jejich rodičům, když mu konšelé konečně zaplatili, a třetí legenda praví, že Krysař odvedl děti k hoře Koppel, která se otevřela a všechny pohltila. A ještě je tu pověst o tom, že děti doputovaly podzemím do Sedmihradska na území dnešní Transylvánie v Rumunsku.

Celá řada hypotéz se pak snaží legendu osvětlit z racionálního vědeckého pohledu, že děti pohltil sesuv půdy, nebo že odešly z domovů a zúčastnily se dětské křížové výpravy. Zkrátka možností je celá řada, ale žádnou se nepodařilo dostatečně potvrdit, ani vyvrátit. Důležité ale je, že pověst o tajemném Krysaři, mstiteli s čarovnou píšťalou, nám nahání husí kůži dodnes. A přináší varování - dávejme si dobrý pozor na Krysaře a jejich píšťaly. Snadno nás zvábí, obloudí a dovedou do naprosté zkázy.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Jitka Novotná , Lucie Konášová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.