Špatné stravování dospělých je špatným příkladem pro děti, upozorňuje pediatr a odborník na výživu Petr Tláskal

28. duben 2023

Je snídaně důležitá? „Pokud nesnídáte, vede to k dietním prohřeškům. Snídaně je velmi důležitá a má spojitost s obezitou u dospělých i dětí. Je to jeden z momentů, který vede k přejídání a dalším nešvarům v průběhu dne,“ říká odborník na výživu. Je důležité ráno snídat? Je lepší tučné, nebo sladké? Tvoří si organismus sám cholesterol? Lze tolerovat mírnou nadváhu u starších lidí? Jak správně nastavit pitný režim? A co sůl?

Jíst pestře a pravidelně, to je základ systému, který podporuje naše zdraví. „Uvádí se, že až každé druhé předčasné úmrtí je způsobeno nevhodnou výživou, kterou máme už od narození,“ varuje odborník.

Vždycky lze i později něco v životě změnit. „Existuje nicméně metabolické programování, to znamená, že jak se výživě věnuje matka ještě v průběhu těhotenství, tak se aktivují některé geny, které se později mohou projevit na zdravotním stavu.“

Ke správnému stravování by měli rodiče vést své děti. „Špatné stravování dospělých je špatným příkladem pro děti. A tam to často začíná.“

Petr Tláskal sleduje školní stravování už 17 let. „Strava by měla být pestrá. Školní jídelny by měly vychovávat mládež ke zdravému stravování,“ uzavírá vedoucí lékař oddělení léčebné výživy ve FN Motol.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související