Nastavte si čas jídla podle svého životního stylu, radí výživový poradce Petr Havlíček

12. říjen 2020

„Na omezení přísunu potravin jsme historicky zvyklí. Není ale vhodný pro každého,“ upozorňuje odborník na stravování v Blízkých setkáních.

Novým trendem v oblasti výživy je časově omezené jedení. „Systém je nastaven tak, že čas na jídlo je kratší než čas lačnění. Ideální  je 14 hodin nejíst a 10 ano. Tělo si totiž po dobu lačnění „uklízí“. Nastavte si čas jídla podle svého životního stylu. Ideálně je klasické rozvržení snídaně, oběd, večeře,“ doporučuje výživový poradce.

„Lidské tělo je zvyklé hladovět. Pokud chce být člověk zdravější a vitálnější, nevidím v tom žádný problém,“ vysvětluje Havlíček. Přežitkem jsou podle výživového poradce teorie o tom, že v době hladovění si tělo ukládá tuky. Upozorňuje ale, že systém není vhodný pro děti, těhotné ženy, staré lidi. „Vždy se s někým poraďte a přistupujte ke stravování s rozumem a radostí,“ dodává host Dvojky.

Co opravdu nejíst?

„Opravdu nejezte průmyslově zpracovávané potraviny. Nemají výživovou hodnotu a objevují se studie, že mohou způsobovat zdravotní komplikace. Dopřejte si čerstvé, lokální potraviny a jezte je v klidu a s veselou myslí.“

Co si myslí o dietách? Kolik jídla denně bychom měli sníst? Zkouší si systémy stravování na sobě?

autoři: Tereza Kostková , mis

Související