Sociální geograf Drbohlav: Potřeba nalézt lepší život patří mezi ty základní. Rozdíly jsou ohromné

11. duben 2023

Na křížové cestě v římském Koloseu zaznělo na Velký pátek svědectví migranta ze západní Afriky. Součástí meditace byly vzpomínky na věznění a mučení v Libyi nebo plavbu přes moře s dalšími sto lidmi. Jaké jsou hlavní důvody vedoucí k migraci? Jak se změnila během posledního století? Hostem Zity Senkové je sociální geograf Dušan Drbohlav, který ještě okomentuje modely migrace, integrační politiku a měnící se postoj společnosti k migrantům.

Hlavním důvodem pro odchod z domoviny je nejčastěji chudoba, sociální nejistota nebo probíhající válka. „Na planetě je ohromně nerovnoměrný stav z hlediska rozvoje a kvality života. Podle nejnovějších dat, například indexu lidského rozvoje, který spojuje rozměry rozvoje dané země, v čele stojí Švýcarsko, Norsko a Island. Na úplném konci je Niger, Čad a Jižní Súdán. Rozdíly v hrubém domácím produktu jsou až šedesátinásobné,“ přibližuje sociální geograf Dušan Drbohlav z katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Čtěte také

„Rozdíl je i v počtu let vzdělávání. U nejchudších zemí jsou to dva roky až pět let, u těch nejbohatších je to až čtrnáct. Naděje dožití u současně narozených dětí je v nejvyspělejších zemích až 84 let, v těch nejchudších až 55 let. Nemůžeme se divit, že člověk chce uspokojit základní potřebu nalézt kvalitnější život.“

Právo na migraci

Ačkoliv je v mezinárodní legislativě ukotvené právo na odchod ze své země, s příchodem do jiné je to jinak. Výběr migrantů je výhradně v roli přijímací země, a způsob příchodu je individuální.

„Paradoxně by se mohlo stát, že bychom všichni zůstali v nějakém limbu mezi hranicemi, protože máme právo odejít ze své země, ale nemáme právo přijít do druhé. Je na přijímající zemi, jaká práva si určí.“

Změna v komunikaci

Současná podoba migrace se liší od té, se kterou se setkali například migranti z Čech do Chicaga před sto lety. „Z malé vesničky v jižních Čechách byli vysláni dva mladí průkopníci, aby získali práci. Tam se uplatnili v masném průmyslu, vydělali peníze a poslali domů dopis, který do vesnice putoval několik týdnů. Nyní je to bleskové, tedy stisknutím jednoho knoflíku na mobilu,“ popisuje rozdíl v komunikaci pedagog. 

Ve srovnání s předchozími lety ale i přes snazší kontakt s rodinou zůstává míra migrace podobná. „Od šedesátých let podíl migrantů v cílových zemích zůstává mezi dvěma až čtyřmi procenty,“ konstatuje sociální geograf Dušan Drbohlav.

Spustit audio

Související