Skutečnou Coco neměl nikdo poznat. Příběhy slavných: Coco Chanel

23. listopad 2018

Francouzská módní návrhářka Coco Chanel, vlastním jménem Gabrielle, patří k největším postavám módy první poloviny dvacátého století. Vydělala obrovské jmění a vybudovala módní impérium. Než pronikla do světa módy, přivydělávala si zpěvem v kavárnách a nočních podnicích, kde získala svou přezdívku Coco, což ve francouzštině znamená dušička nebo miláček.

Děj se odehrává ve večerních hodinách v hotelu ve švýcarském Svatém Mořici, kam Coco Chanel v roce 1946 pozvala Paula Moranda, aby sepsal její paměti.

Coco, 63letá módní návrhářka v exilu, ostrá, sarkastická, rázná, si zapálí cigaretu. Dokud mluví, lačně potahuje. Hlas má hrubý. Morand, její 58letý přítel a spisovatel na mizině se zákazem publikovat ve Francii, naslouchá.

V textu byly použity citáty z knih M. D. Lelievrové Coco a její přítelkyně a H. Vaughana Tajná válka Coco Chanel.

Účinkují: Dana Syslová a Miloslav Mejzlík
Režie: Irena Žantovská
Scénář: Tamara Pomoriški
Dramaturgie: Helena Herbrychová
Hudební spolupráce: Jiří Strohner
Premiéra 3. září 2018

autor: Tamara Pomoriški
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.