„Jaké to je být žena-premiérka? Nevím. Nikdy jsem nezkusila tu druhou možnost.“ Příběhy slavných: Margaret Thatcherová

21. březen 2016

Osudy Železné lady v podaní Ivy Janžurové a Jaroslava Plesla. 5 samostatných audiích.

Margaret Thatcherovou (13. října 1925 – 28. listopadu 1990) k politice přivedl otec Alfréd Roberts. Byl to obchodník, který se časem vypracoval na guvernéra školy, pak na člena zastupitelstva a krátce i na starostu. Vždycky byl nestraníkem, na rozdíl od budoucí šéfky Konzervativní strany.

Nejmladší kandidátka

Do politiky se zapojila už za studií chemie na Oxfordu. Začínala jako pokladní tamní konzervativní asociace a skončila jako její prezidentka. Ale chtěla víc. Ve svých prvních parlamentních volbách v roce 1947 (a pak i v mnoha dalších) byla sice poražena, ale už se o ní vědělo. V 25 totiž byla nejmladší kandidátkou konzervativců.

Manželství a dvojčata

Taky se vdala. Denis Thatcher byl o 10 let starší a rozvedený. Byl už ale finančně zajištěný: vlastnil velkou firmu, která zaměstnávala stovky lidí. Jejich dvojčata se narodila v srpnu 1953. Mohli si dovolit chůvu, a tak Margaret začala znovu studovat. Právo patentové a daňové, což se později hodilo.

Železná lady

Poslankyní se stala ve 33 letech. První úřad dostala v roce 1962. V roce 1969 se stala stínovou ministryní školství a vědy. Za rok už byla ministryní opravdovou. V roce 1975 byla zvolena do čela strany. Sympatie získala hlavně za zahraniční politiku. Kvůli kritice SSSR se jí začalo říkat Železná lady.

Premiérka

Když se Británie zmítala v hluboké krizi, vyhrála s konzervativci v roce 1979 volby. Margaret se stala premiérkou. Musela dělat nepopulární opatření, ale předsedkyní vlády byla až do roku 1990 (neuvěřitelných 11 let). Parlamentní volby její strana vyhrála třikrát za sebou. Nejtěžším obdobím pro ni byla válka o Falklandy na jaře 1982.

Těžké životní chvíle

Když dostávala zprávy, že v Atlantiku řádí smrt, trpěla těžkými depresemi. Kdyby vedle sebe neměla Denise, skvělého manžela a přítele, asi by to nezvládla. Být ministerskou předsedkyní totiž znamená být osamělou. Manžela nakonec přežila o 10 let.


Účinkují: Iva Janžurová a Jaroslav Plesl
Napsal: Ivan Němec
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016

autoři: lup , Ivan Němec
Spustit audio